Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga. Yoga is een hindoeïstische filosofie die leert lichaam, geest en gevoel te beheersen en je lichaam en je geest in harmonie te brengen. Speciaal voor tijdens de zwangerschap is er zwangerschapsyoga voor de vrouw.

Deze lessen kunnen een zeer positief effect hebben op de toekomstige mama, zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling. Soms kunnen toekomstige papa’s ook mee naar de les. Nieuwsgierig naar zwangerschapsyoga?

ZwangerschapsyogaHoe gaat zwangerschapsyoga?

Bij zwangerschapsyoga wordt er les gegeven in groepen, speciaal voor zwangere vrouwen. Tijdens de lessen wordt soms gebruik gemaakt van muziek en iedereen heeft een matje om oefeningen op te doen. Deze oefeningen worden zittend, liggend of staand uitgevoerd en het tempo hierbij is vaak rustig en met veel aandacht voor de ademhaling. Vaak is er een cursus met een aantal lessen speciaal gericht op bijvoorbeeld de laatste paar weken van de zwangerschap.

Bij de yogalessen is het verstandig om comfortabele soepele kleding te dragen en van te voren een matige hoeveelheid eten en drinken te nemen, want met een volle maag kunnen sommige oefeningen onprettig zijn. Zwangerschapsyoga is in vele opzichten vergelijkbaar met gewone yoga, de nadruk ligt echter meer op oefeningen voor de rug, buik en bekkenbodem. Daarnaast kent zwangerschapsyoga veel gelijkenissen met zwangerschapsgym.

Helpt zwangerschapsyoga?

Er zijn verschillende aspecten van zwangerschapsyoga die de vrouwen kunnen helpen tijdens de zwangerschap. Door de yogalessen blijft de zwangere in beweging en dus fit, maar er worden ook verschillende ontspannings-  en ademhalingsoefeningen aangeleerd die goed van pas kunnen komen tijdens de bevalling. Yoga helpt ook pijnklachten in de rug en bekken te verminderen of zelfs voorkomen. Daarnaast zorgt een cursus zwangerschapsyoga ervoor dat de toekomstige mama kan ontspannen en stress voorkomt.

Hormonale veranderingen en dus stemmingswisselingen kunnen bij de toekomstige mama zorgen voor een gevoel van overweldiging, voor stress en voor depressieve gevoelens. Yoga kan helpen om depressieve symptomen bij vrouwen te beperken. Daarnaast is het tijdens de cursus het uitgelezen moment om tijdens alle drukte en beroering stil te staan bij het prille leventje dat in de buik aan het groeien is. Het is gebleken dat moeders die aan zwangerschapsyoga deden een betere band voelden met hun ongeboren kindje.

Vind hier verschillende adressen voor zwangerschapsyoga.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT