Zwangerschapstest

zwangerschapstesten
Als man kun je, zoals je wel weet, niet zwanger worden. Toch kan je vroeg of laat te maken krijgen met een zwangerschapstest. Als de menstruatie van je partner bijvoorbeeld uitblijft. Op zulke momenten is het handig dat je als man ook op de hoogte bent van hoe zo’n test werkt.

Op internet is gelukkig veel informatie hierover te vinden. Waarschijnlijk ben je ook op deze pagina terecht gekomen door de zoekwoorden ‘hoe werkt zwangerschapstest’ in te tikken. Het antwoord op deze vraag zullen we je hieronder geven.

Werking zwangerschapstest

Als je partner het vermoeden heeft dat ze zwanger is dan is het aan te raden om dit vermoeden te bevestigen door een zwangerschapstest uit te voeren. Deze zwangerschapstesten zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

Om een zwangerschapstest te kunnen uitvoeren, is de ochtendurine van de vrouw nodig. Deze ochtendurine wordt getest op de aanwezigheid van het hormoon choriongonadotrofine (HCG). Dit hormoon wordt door de placenta geproduceerd als een bevrucht eitje zich in de baarmoeder heeft ingenesteld.

zwangerschapstestenDe zwangerschapstesten zijn hierdoor behoorlijk betrouwbaar, zelfs in een vroeg stadium van de zwangerschap. Het teststripje van de zwangerschapstest reageert op de aanwezigheid van het hormoon HCG. Bij aanwezigheid van dit hormoon verandert het venstertje van de HCG indicator binnen enkele minuten van kleur. Is er na een kwartier nog geen verkleuring opgetreden? Dan is ze waarschijnlijk niet zwanger.
Bij twijfel kan je partner de zwangerschapstest herhalen of een afspraak maken bij de huisarts.

Het resultaat van een zwangerschapstest aflezen

Het is belangrijk om voorafgaand aan de zwangerschapstest de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Alhoewel de werking van alle zwangerschapstesten grofweg gelijk is, zijn er toch wat kleine verschillen onderling. Over het algemeen kun je een zwangerschapstest op de volgende manier aflezen:

  • Bij een verkleurde lijn kun je stellen dat de uitslag negatief is. Je partner is dus niet zwanger
  • Bij twee verkleurde lijnen kun je stellen dat de uitslag positief is. Je partner is dus wel zwanger
  • Een enkele keer verkleurt er geen enkele lijn. Dit is een indicatie dat de test niet naar behoren gewerkt heeft
Lees hier: hoe werkt de zwangerschapstest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT