Zwangerschapscomplicaties

Zwangerschapscomplicaties
Als ouder hoop je van harte op een probleemloze zwangerschap, een vlotte bevalling en uiteindelijk een gezonde baby. Helaas is dit niet iedereen gegund en kan de weg naar de bevalling behoorlijk gecompliceerd worden door allerlei zwangerschapscomplicaties.

En waar de ene complicatie vooral voor ongemak zorgt, kan de andere als ernstig bestempeld worden. In dit artikel gaan we nader in op wat er allemaal mis kan gaan tijdens een zwangerschap.

Zwangerschapscomplicaties versus kwaaltjes

ZwangerschapscomplicatiesAllereerst is het van belang om nader in te gaan op wat we bedoelen met complicaties tijdens een zwangerschap. Als we het hebben over ‘complicaties’ dan bedoelen we hiermee dat zich tijdens de zwangerschap een probleem voordoet dat het verdere verloop van de zwangerschap kan beïnvloeden. Dit is dus iets anders dan zwangerschapskwaaltjes zoals een zwangerschapsmasker, opgezette enkels of ochtendmisselijkheid.

Deze kwaaltjes zijn vervelend maar hebben weinig of geen invloed op de baby. Bij complicaties gaat het om een verandering in de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder en kan dit tevens de gezondheid van de baby beïnvloeden.

Mogelijke zwangerschapscomplicaties

Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende complicaties bij een zwangerschap. Uiteraard zijn er veel meer complicaties mogelijk dan we hier kunnen beschrijven.

  • Bekkeninstabiliteit: tijdens de zwangerschap zorgt het lichaam van de vrouw ervoor de kraakbeenverbindingen in de bekken te versoepelen om op deze manier het lichaam klaar te maken voor de bevalling. Hierdoor komt er druk op de bekken, wat vervolgens zeer pijnlijk kan zijn.
  • Zwangerschapsvergiftiging: door een onvoldoende bloedvolume stijgt de bloeddruk en kan er een slechtere doorbloeding van de moederkoek en de organen ontstaan.
  • Complicaties die veroorzaakt worden door externe factoren zoals bacteriën en virussen (bijvoorbeeld Rode hond of Listeriose).
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: hierbij nestelt de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder. Het eitje nestelt zich dan bijvoorbeeld in de eileider, eierstok of buikholte. Dit is een zeer ernstige aandoening die zelfs levensbedreigend kan zijn indien ze niet tijdig wordt vastgesteld. De eileider kan immers in tegenstelling tot de baarmoeder niet meegroeien en kan daardoor barsten.
Bij een complicatie tijdens de zwangerschap is het altijd verstandig om de huisarts of verloskundige te raadplegen voor meer informatie, advies of behandeling.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT