Ze is zwanger: In goede en kwade dagen

ze is zwanger
Ze is zwanger. Jullie krijgen een baby! Als je partner je vertelt dat er een baby komt, zeg je haar dat je in de wolken bent, dat je van haar houdt en dat het een fantastisch avontuur wordt voor jullie tweetjes.

Flauwvallen, verbaasd “Hoe?” stamelen of vragen of ze zeker is dat het wel van jou is, doe je niet. Nooit. Ze is zwanger!

Eerste trimester

Ze is zwanger en hier krijgt ze het moeilijk en heeft ze je nodig. De hormonen maken haar humeurig, ze heeft misschien veel last van ochtendmisselijkheid en ze is erg moe. Doe dus wat harder je best. Zorg ervoor dat ze voldoende rust, steek wat vaker een handje toe in het huishouden en scoor wat extra punten met ontbijt op bed.

ze is zwangerTweede trimester

Alles is wat gekalmeerd, de misselijkheid is waarschijnlijk over en haar hormonen zijn meer in evenwicht. Eigenlijk vind je dat ze er fantastisch uitziet. Zeg haar dat dan ook! Dit is het moment om veel samen te doen, terwijl je alles in gereedheid brengt voor de baby. Ga samen met haar naar de prenatale cursus, lees een paar babyboeken en doe ‘mannendingen’: zoek alvast een buggy, autozitje en bedje uit. En breng stilaan de kinderkamer in orde. Ze moet misschien ook een paar echo ‘s laten maken: neem een dag vrijaf, zodat je met haar mee kan. Neem geen genoegen met een “nee” als ze zegt dat ze alleen wil gaan – ze zal je er dankbaar voor zijn. Trouwens, jij wilt baby ook zien op dat kleine schermpje.

Derde trimester

Nee, ze heeft niet te veel gesnoept: er groeit een baby in haar buik en die wordt elke dag groter. De kans is groot dat ze tegen het einde van de zwangerschap overal pijn heeft, moe is, zich een opgeblazen ballon voelt en alleen nog maar wil dat het over is. Verlies de praktische dingen niet uit het oog, maar zeg haar ook dat je er voor haar zult zijn bij elke stap. Leg haar in de watten: maak het avondeten, laat het bad vollopen en zorg ervoor dat alle voorbereidingen voor de grote dag piekfijn in orde zijn.

Het is zover!

Vanaf 38 weken kan ze bevallen, dus dat zakenreisje naar London is voor een andere keer en alcohol is uit den boze, voor het geval dat je plots naar het ziekenhuis moet rijden. Hou de telefoon binnen handbereik als je op het werk bent en breng thuis alles in orde. Ze wordt waarschijnlijk stilaan nerveus omdat die baby er straks uit wil, stel haar dus gerust. Bedenk eens hoe jij je zou voelen als jij Baby op de wereld zou moeten zetten. Zie je het voor je? Wees dus maar dankbaar en geef haar snel een knuffel.

1 Comment

  1. Pingback: 40 weken zwanger week 19 | Mama en Meer

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT