Vermijd ruzie tijdens zwangerschap

ruzie tijdens zwangerschap
Jullie hebben ruzie tijdens zwangerschap. Of tenminste zij heeft ruzie  met jou en jij weet echt niet waarom. Wat te doen? Het is eerste wat je zegt, waar of niet waar: “Het spijt me”. Dat is het beste voor een goed en prettig einde van de onzalige situatie van een ruzie tijdens zwangerschap. Geef de hormonen maar de schuld, die merken er toch niets van.

Wat ze je ook verwijt te hebben gedaan: zeg gewoon dat het je spijt en laat het rusten. En ja, je hebt misschien helemaal niks gedaan, maar wat maakt het uit? Zeg toch maar dat het je spijt.

Op dit punt moet je ophouden te denken over wie nu gelijk of ongelijk heeft. Maakt het echt wat uit als jij de schuld opneemt voor een gebroken kopje waarvan je heel goed weet dat zij het heeft gedaan?
Is jouw schuld of onschuld een kwestie van leven of dood? Nee.

ruzie tijdens zwangerschapHet is veel gemakkelijker om gewoon te zeggen dat het je spijt en haar een kop thee te zetten (als er nog kopjes zijn, tenminste). Vermijd beter ruzie tijdens zwangerschap.

Zeg nog eens dat het je spijt

Regel nummer één van de zwangerschapsclub: zeg dat het je spijt.
Regel nummer twee van de zwangerschapsclub: zeg dat het je spijt.
En als het regelboek 300 pagina’s zou tellen, dan zou op elke pagina hetzelfde te lezen staan. Zeg dus nog eens dat het je spijt, voor het geval dat ze je de eerste keer niet heeft gehoord.

Zeg het nu heel rustig en vermeld wat je gedaan hebt/waarvan je beschuldigd wordt/wat je vergeten bent, terwijl je zegt dat het je spijt. Zo hoort ze niet alleen een verontschuldiging, maar weet ze ook dat je geluisterd hebt en dat zou de lont wel uit het kruitvat moeten halen. Sluw, hé?

Trap er niet in

Ruzie maken is veel moeilijker in je eentje. Loop niet helemaal weg, maar zeg haar dat ze moet gaan zitten terwijl jij een kop thee gaat maken en dat jullie het dan zullen uitpraten. Tegen de tijd dat je terug bent en haar een kop thee geeft (wat had je gedacht?), zou ze al voldoende gekalmeerd moeten zijn voor een gesprek.

Hou jezelf onder controle

Begin niet te roepen als ruzie tijdens de zwangerschap hebben. Bedenk dat ze zwanger is en haar emoties dus niet altijd onder controle heeft, wat niet geldt voor jou. Maar wat je ook doet, zeg nooit: “Je doet dit alleen maar omdat je zwanger bent!”. Of dat nu waar is of niet, bij een zwangere vrouw werkt dit gegarandeerd als een rode lap op een stier.

Hou je oren open

Als ze begint te schreeuwen om een gebroken kopje, is de kans groot dat het haar niet eens om dat kopje te doen is. Tussen al het getier en gezeur is er waarschijnlijk iets wat haar echt dwars zit. Misschien heeft het helemaal niks met jou te maken en is ze gewoon nerveus door de zwangerschap, misschien is het iets anders. Wie zal het zeggen? Jij zeker niet als je je oren niet openhoudt. Laat haar maar even uitrazen, zonder haar te onderbreken of te antwoorden. Zodra ze wat gekalmeerd is, kunnen jullie er rustig over praten.

4 Comments

 1. Pieter Callebert

  Schitterende raad. Als het lukt jezelf onder controle te houden (wat niet altijd zal lukken) is dit inderdaad al veel gewonnen.
  Ik denk dat iedere man wel eens in al deze situatie terecht zal komen ook al is dit zeker niet gewild.

 2. davy

  daarstraks nog meegemaakt… dringend een uitlaatklep zoeken voor mijn “frustraties” :)

 3. Sven Verjans

  Hello,

  ja heel goeie raad, maar ongeloofelijk moeilijk, mijn liefje is 13 weken zwanger en heeft een temperamentvol karakter, ik laat me nog steeds vangen aan die uitbarstingen, je moet echt gefocust zijn om nog meer je best te doen. Het zal ongetwijfeld moeilijk zijn voor een vrouw als ze zwanger is…maar ik maak nu voor mijn eerste keer mee dat de papa ook heel wat ondergaat. Je moet er steeds zijn voor je vrouwtje maar als je er dan bent voor haar moet je zwijgen of verdwijnen bvb :-) MAAR, als je erover nadenkt en kan relativeren dan is het toch wel het meest fantastische in je leven!!!!!! Go papa’s goo!

 4. Rajan

  Hoe overleven mannen dat toch allemaal

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT