Testen tijdens de zwangerschap

Testen tijdens de zwangerschap
Testen tijdens de zwangerschap wordt doorgaans op drie momenten door middel van een echo gekeken naar de ontwikkelingen van het kindje in de buik. Wanneer er door een zwangerschap op latere leeftijd of door vastgestelde erfelijke afwijkingen in de familie een hoger risico is op aangeboren afwijkingen kun je er als ouders voor kiezen om uitgebreider te onderzoeken.

Er bestaan verschillende prenatale controles en testen tijdens de zwangerschap die de kans weergeven dat je kindje wordt geboren met een afwijking. Voorbeelden hiervan zijn echografisch onderzoek en de nekplooimeting tijdens de eerste echografie van tussen de 10 en 14 weken, bloedonderzoek (tripletest) waarbij bloed van de moeder wordt getest op drie verschillende stoffen en de navelstrengpunctie (op ongeveer 20 weken) wat enkel in zeer uitzonderlijke situaties gebeurd. Er zijn ook testen die zekerheid kunnen geven over eventuele aandoeningen bij je kindje. Dit zijn de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.

Testen tijdens de zwangerschap

Wat is de vlokkentest?

De vlokkentest (of chorionbiopsie) is een DNA-test waarbij enkele vlokken uit het weefsel van de moederkoek worden genomen, die dezelfde genetische samenstelling hebben als de foetus. Het voordeel van deze test is dat de resultaten over het algemeen snel bekend zijn omdat er geen cellen gekweekt hoeven worden en deze test ook al kan worden uitgevoerd vanaf de 12e week van de zwangerschap. Afhankelijk van de op te sporen aandoening laat de uitslag tussen de 3 dagen en 3 weken op zich wachten.

Het voordeel is de relatief snelle uitslag in een relatief vroegtijdig stadium van de zwangerschap. Het nadeel is dat het iets minder betrouwbaar is dan een vruchtwaterpunctie omdat in 1 tot 2 procent van de gevallen een afwijking wordt gevonden die alleen in de placenta te vinden is. Met de techniek kunnen neurale-buisdefecten (open ruggetje of schedeltje), verscheidene stofwisselingsziekten en chromosomale aandoeningen worden opgespoord.

Vruchtwaterpunctie?

Wat is vruchtwaterpunctie. Bij een vruchtwaterpunctie (amniocentese) wordt vruchtwater met een dunne naald via de buikwand uit de baarmoeder gehaald. Het vruchtwater bevat cellen van huid en slijmvliezen van je kindje en die kunnen worden onderzocht op neurale-buisdefecten (NBD), verscheidene stofwisselingsziekten en aandoeningen die berusten op veranderingen in het DNA. De vruchtwaterpunctie vindt echter in een later stadium van de zwangerschap plaats (vanaf de 16e week) dan de vlokkentest en het cellenonderzoek neemt 2 tot 3 weken in beslag. De vruchtwaterpunctie geeft wel een betrouwbaardere uitslag.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT