Prenatale cursus: niet alleen voor vrouwen

Prenatale cursus
Je vader deed geen prenatale cursus. Waarom ga je wel mee naar de prenatale cursus? De tijd waarin je rond je derde werd voorgesteld aan je pa met een stevige handdruk – en je misschien daarom nu nog altijd wat, je weet wel, mannelijk (onhandig, dus) met elkaar omgaat – is allang voorbij.

De tijden zijn veranderd en wij willen betrokken zijn bij onze kinderen. Begin daar dus al meteen mee en zoek uit hoe het nu precies allemaal zit.

Waar kun je een prenatale cursus volgen?

Voor je een cursus kan volgen moet je natuurlijk één vinden en boeken. De beste manier om een goede prenatale cursus te vinden is door het even te vragen aan de verloskundige. Zij kunnen je vaak de details geven over welke soort lessen er zijn en waar deze plaatsvinden.
Laat zeker ook weten dat je mee wilt naar deze lessen aangezien sommige prenatale cursussen enkel voor vrouwen zijn of voor een bepaalde etnische- of leeftijdsgroep.

Prenatale cursussen zijn vaak gratis of worden terugbetaald door de mutualiteit.

Zij wil dat je meegaat naar de prenatale cursus

Ook de tijd waarin zwangere vrouwen negen maanden lang wat mysterieus giechelden onder elkaar, alles voor zichzelf hielden en uit het ziekenhuis kwamen met iets wat verdacht veel op een baby leek, behoort al lang tot het verleden. De meeste vrouwen willen dat je betrokken bent, van begin tot einde. En dat betekent dus: vanaf dat hemelse moment tot die dag maanden later, wanneer je eindelijk ziet hoe goed je het toen wel niet hebt gedaan.

Hoe meer je erover weet, hoe beter je het kunt

Voetballen op professioneel niveau is een kwestie van instinct, hé? En trainen heeft daar niks mee te maken? En om die versnellingsbak uit elkaar te halen, moet je ook niet eerst de handleiding lezen? Probeer het maar.

Prenatale cursus6 op 10 papa’s in spe doen het

Het is helemaal niet vreemd en nee, je ziet er niet idioot uit: niemand zal je raar bekijken. Integendeel, je zult er heel wat mannen ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten en vrienden voor het leven kunnen worden. Uiteindelijk zullen jullie kinderen van dezelfde leeftijd hebben en wie zal je anders helpen om die onstuimige bende de baas te blijven eens ze allemaal zeven zijn?

Oké, oké. Wat doen ze daar dan?

Vergelijk het met een cursus auto-onderhoud, maar dan niet voor auto’s maar voor zwangere vrouwen. Dat is het. Het is meer dan in kleermakerszit op de grond zitten voor ademhalingsoefeningen en wat gehum. Je krijgt er ook heel wat degelijke, praktische informatie, zoals:

Gezondheid

Om de baby en moeder gezond te houden zullen jullie op veel moeten letten. Eten jullie gezond? Blijf je actief bewegen en laat je de glaasjes wijn staan? 9 maanden een baby dragen en die op de wereld zetten vraagt veel van haar lichaam en hoe fitter en gezonder ze is hoe gemakkelijker het zal gaan. Als partner (en vader) kun je je vrouw daar in steunen door zelf eens het stukje taart en het biertje te laten staan.

Wat er gebeurt tijdens de bevalling zelf

Als je er dan toch bij zult zijn, sta je er beter niet voor spek en bonen bij. Als je begrijpt wat er eigenlijk allemaal gebeurt, halen jullie daar allebei voordeel uit en ben je veel meer op je gemak.

Pijnstilling

Je kunt een hele apotheek vullen met alle verkrijgbare middeltjes om de pijn te stillen. Hier leer je wat wanneer goed is, wanneer je ze best neemt of net niet mag nemen, welk effect ze hebben enzovoort. Als de nood het hoogst is, zal ze niet bepaald helder denken. En dan is het echt wel handig als je weet wat de opties zijn en je vooraf al samen hebt besproken wat ze wel en niet wil.

De bevalling en hoe jij kunt helpen

Het is al meer dan eens bewezen dat een vrouw de bevalling veel beter doorstaat als haar man erbij is. Je leert wat jij kunt doen, hoe je haar kunt helpen te ontspannen en hoe je samen met het ziekenhuispersoneel kunt doen wat het beste is voor haar.

Borstvoeding

Laat die flauwe grapjes maar achterwege. Wie het hoe en wat van borstvoeding begrijpt, kan haar veel beter helpen bij eventuele problemen tijdens de eerste weken.

Babyblues

Sommige vrouwen worden een beetje depri na de geboorte. Haar emoties worden zwaar op de proef gesteld en haar lichaam wordt overspoeld met allerlei hormonen die ze niet gewend is. Het is dan echt wel belangrijk dat je haar begrijpt. Hier kun je dat leren en dus doe je dat.

Baby is thuis. Wat nu?

De eerste weken kunnen tegelijkertijd heel spannend en angstaanjagend zijn. Er moet gezorgd worden voor een compleet hulpeloos wezentje en als ze dat op haar eentje moet doen, maak je het onnodig zwaar voor haar.

Hoe overleef je zo’n prenatale cursus?

 • Vergeet niet om veel vragen te stellen: je wilt immers niet de indruk geven dat je niet luistert.
 • Wees vriendelijk: die andere mannen voelen zich minstens even ongemakkelijk als jij, jullie kunnen dus met elkaar meevoelen.
 • Bewaar de grapjes tot later, op café: vriendelijk zijn is één ding, maar per se de toffe peer willen uithangen, levert je alleen vijandige blikken van de andere mama’s op en een draai om de oren zodra jullie thuis zijn.
 Tip: Lees meer over ‘Prenatale controles

3 Comments

 1. Pieter Callebert

  Iedere man zou moeten meegaan naar deze lessen. Ik heb daar zo veel bijgeleerd zowel van de zwangerschap, de bevalling of wat te doen als de baby er dan eindelijk is.
  Als je die andere mannen ziet dan weet je dat je niet alleen bent en het grappige is bijna alle mannen begrijpen elkaar net zoals de zwangere mama’s dit doen.

 2. lies

  Mijn man ziet er ook het nut van in, maar waar in godsnaam vind je zo’n cursussen?

 3. PapaWorden.be

  In de meeste ziekenhuizen in Vlaanderen worden regelmatig groepslessen gegeven, waar verschillende koppels samen les krijgen, vragen kunnen stellen en prenatale oefeningen doen. Voor individuele lessen kan je terecht bij gespecialiseerde kinesisten of bij vroedvrouwen. Je kan het best even informeren bij je gynaecoloog. Zij of hij zal je ongetwijfeld een paar adressen in je buurt kunnen aanbevelen. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT