Ontwikkeling van de baby in 40 weken

Ontwikkeling van de baby in 40 weken

Week 3

Miljoenen van jouw soldaatjes zwommen tegen een recordsnelheid, maar slechts eentje haalde de finish. Haar eitje en jouw gouden-medaille-sperma werden één, zetten hun reis rustig verder en bereikten het hoofdkwartier, waar ze de komende negen maanden hun werk zullen doen. Wie weet is hier wel een nieuwe Sven Nijs of Kim Clijsters in de maak. De ontwikkeling van de baby gaat beginnen. Kijk ook eens bij Zaadcellen en meer …..

Week 4 – 5. Ongeveer 5 mm of heel, heel klein

Dit embryo – dat je straks papa zal noemen – is nog piepklein, maar verovert al vastberaden zijn plek en blijft daar lekker zitten. Letterlijk. Het is al verbonden met haar bloedsomloop (geen grapjes, alsjeblief) en er zijn al cellagen, die zich zullen ontwikkelen tot hersenen, longen, darmen, hart, bloedvaten en al wat je maar bedenken kunt. Het heeft zelfs al een hoofd- en staarteinde. Waarschijnlijk merkt ze nu pas dat ze wel eens zwanger zou kunnen zijn, terwijl jij nog heerlijk in het ongewisse verkeert. Maar daar zal snel verandering in komen…

Ontwikkeling van de baby in 40 weken

Week 6 – 7. Ongeveer 8 – 10 mm of even groot als een pinda

Baby is een en al hart nu: deze grote bobbel heeft de eerste van zo’n drie biljoen slagen al achter de rug. In de andere bobbel, de hersenen, zal Baby later alle sportuitslagen opslaan of een gedetailleerde lijst aanleggen van alle handtassen en schoenen die ze ooit heeft gekocht op eBay. Ook armen en benen, spieren, ogen en oren komen al piepen – kwestie van je later zeker te horen als je weer eens roept: “Ruim je kamer op!”.

Week 8 – 9. Ongeveer 2 cm of even groot als… een vijs van 2 cm

Baby gaat nu officieel door het leven als foetus (een chic woord voor ‘kind’ – maar met betere manieren, waarschijnlijk) en begint er stilaan ‘echt’ uit te zien. Er is een herkenbaar gezicht, met ogen, een mond en een tong. En er zijn al piepkleine handjes en voetjes, met het begin van vingers en tenen. Ook de belangrijke inwendige organen ontwikkelen zich: longen, nieren en lever zijn allemaal in de maak.

Week 10 – 14. Ongeveer 8-10 cm of even groot als een tennisbal

Alles is nu helemaal gevormd – in miniformaat, natuurlijk. Van nu tot D-day is het een kwestie van groeien en ontwikkelen. Baby begint al te bewegen en de hartslag is sterk genoeg om hoorbaar te zijn bij een echografie. Ze zal haar zwangerschap nu moeilijker kunnen verbergen en haar buikje zal al snel te zien zijn.

Week 15 – 22. Ongeveer 16 cm of even groot als een chocoladereep

Vingerafdrukken! Haar! Wenkbrauwen! Wimpers! Vingernagels! Teennagels! Een stevige handdruk! Nu voelt ze Baby echt in het rond trappen en soms kunnen jullie zelfs zien of die bewegende bobbel een voet (duidelijk dromend van de Champions League) is, of een hand (Roland Garros?).

Week 23 – 30. Ongeveer 33 cm of even groot als een voetbal

Een voorproefje van wat nog komen gaat – het slaap-wakkerpatroon van Baby ziet er ongetwijfeld heel anders uit dan dat van jou. Het is dus helemaal niet abnormaal als hij om 3 uur ’s nachts op is voor wat getrappel of gehik. Rond deze tijd wordt Baby ook ‘levensvatbaar’: je kleine spruit zou kunnen overleven als hij nu geboren zou worden. En – ping! – Baby’s oogjes floepten net voor de eerste keer open. Er is wel niet veel te zien…

Week 31 – 40. Ongeveer 50 cm of even groot als… een pasgeboren baby

Klaar voor de laatste ronde: Baby wordt alsmaar steviger en stevent af op de finish. Salto’s maken gaat niet meer zo gemakkelijk als een paar maanden geleden, dus zitten we hier ondersteboven vast en maken we ons klaar voor D-day. Dit is ook het moment waarop iedereen je vraagt of je een jongen of een meisje wilt en je – met de hand op het hart – antwoordt: “Het maakt niet uit, als het maar gezond is”.

Week 41 – 20 jaar. Ongeveer 51 cm, een halve meter of heel, heel groot

De ontwikkeling van de baby in mama’s buik zit er op. Dit zal je leven helemaal ondersteboven gooien: papa worden is het mooiste moment in je leven, waar niks tegenop kan. Echt waar!

Meer weten? Bezoek dan zeker eens onze portaalsite voor mama’s met de 40 weken kalender!

1 Comment

  1. Tom Keppens

    Interessant!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT