Ochtendmisselijkheid

ochtendmisselijkheid
Ochtendmisselijkheid is echt geen lachertje. Toon wat medeleven. Jij dacht dat je misselijk was de ochtend na dat laatste afzakkertje… Ochtendmisselijkheid is geen kater en het is haar schuld niet, wees dus lief voor haar. Leg een vochtig washandje op haar voorhoofd, zeg haar dat het snel weer over zal zijn en dat alles in orde komt. Dat is wat ze wil horen én het is nog waar ook.

Panikeer niet

En zorg ervoor dat zij niet panikeert, omdat ze niet genoeg voedsel kan binnenhouden. Kan ze echt helemaal niks binnenhouden – en dat geldt vooral voor water – dan bel je onmiddellijk de dokter, maar de meeste vrouwen halen genoeg voedingsstoffen voor zichzelf en de baby uit dat wat ze wel kunnen eten en drinken.

Wat ze ook wil eten, breng het haar

Ochtendmisselijkheid kan samengaan met zin in vreemd voedsel (daar zijn die hormonen weer!). Misschien wil ze ook alles proberen wat volgens vrienden en familie helpt tegen de misselijkheid, van zuurtjes tot koude toast, op eender welk moment van de dag of nacht. Na de eerste drie maanden spreek je iedereen bij de nachtwinkel aan met de voornaam.

ochtendmisselijkheidEet geen sterk geurend voedsel

Of toch niet voor haar neus. De geur van bepaalde warme gerechten kan braakneigingen veroorzaken. Thuiskomen en in de zetel ploffen met een hotdog of een pak dampende frieten is er dus voorlopig niet meer bij.

Roer zelf eens in de potten

De geur van eten kan haar maag van streek brengen. Laat haar even voor tv zitten of in een tijdschrift bladeren terwijl jij iets in elkaar flanst. Vermijd kruidige of te zoete gerechten. Een koude, vetarme maaltijd met veel koolhydraten is de beste keuze. Dingen als toast, pasta, crackers en knäckebröd zijn goed, en je hoeft er geen Piet Huysentruyt voor te zijn. Gelukkig voor haar.

Maak geen grote maaltijden

Het is beter voor haar om geregeld kleine porties te eten. Hetzelfde geldt voor drinken: let erop dat ze altijd een glas water bij zich heeft staan.

Geef haar eens ontbijt op bed

Een paar petits-beurres of droge toastjes voor het opstaan kunnen blijkbaar wonderen doen. Ze verhogen haar bloedsuikerspiegel en verzachten de ochtendmisselijkheid.

Overdrijf niet met peperkoek(en) hartjes

Hoewel er vaak wordt gezegd dat gember een middeltje is tegen ochtendmisselijkheid, is er geen enkel bewijs dat het ook echt werkt. Bovendien bestaat er geen reglementering voor gemberproducten en wordt er dus ook geen onderzoek gedaan naar mogelijke bijwerkingen. Er is dus geen enkele reden om de hele natuurwinkel leeg te kopen. Probeer eens wat gemberkoekjes, cake of zelfs een peperkoekenmannetje: sommige mama’s vinden dat het werkt en ze zijn lekker, dus als ze niet werken moet je ze tenminste ook niet weggooien!

Vraag je huisarts om advies

Raadpleeg de huisarts als echt geen enkel middeltje helpt. In sommige gevallen kan hij een kuur voorschrijven met een antibraakgeneesmiddel dat zonder gevaar kan worden genomen tijdens de zwangerschap.

2 Comments

  1. Pingback: For better and for worse | For better and for worse - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  2. Pingback: Zwanger? Hier komen de hormonen! - | papaworden.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT