Mythes over zwangerschap

Mythes over zwangerschap
In elke familie is er wel een tante die bij het zien van haar zwangere nichtje met stelligheid beweert: “Dat wordt een meiske, ik zie het aan de vorm van de buik”. Ze weet het zeker, zegt ze, nooit had ze het mis. En je weet wel, bij haar achternichtje Lotteke was het ook zo.

Dus: koop maar vast een roze jurkje, en laat het blauwe spul achterwege. Wat is er waar over de mythes over zwangerschap?

Het spijt me voor de tante, maar ze heeft het mis. Ze kletst maar wat, en ze heeft, net als iedereen, 50% procent kans dat ze gelijk heeft.

Mythes over zwangerschap en volkswijsheden

Zo zijn er rond zwangerschap en bevalling tal van mythes over zwangerschap en volkswijsheden die vertellen hoe je een jongetje kunt krijgen en hoe je in de buik al kunt zien welk geslacht de baby heeft.

We leggen deze volkswijsheden voor aan de papaworden.be-gynaecoloog.

Hoe dichter bij de ovulatie je sex hebt, hoe groter de kans op een jongetje.

“Er zijn geen aanwijzingen dat we op deze manier invloed kunnen uitoefenen op het geslacht.”

Zoutarm eten helpt om een jongen te krijgen.

“Ook dit is niet zo.”

Mythes over zwangerschapMisselijkheid komt meer voor bij een meisje in de buik.

“Ja, uit verschillende studies blijkt dat er iets meer meisjes worden geboren bij vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid in het begin van de zwangerschap.”

Heeft een vrouw geen orgasme bij de bevruchting, dan vergroot dit de kans op een jongetje.

“Er zijn geen goed gecontroleerde studies die dit bewijzen.”

Een jongen maakt een zwangere buik puntiger naar voren en meisjes breder.

“Er is geen serieuze arts die dit denkt. Onzin dus.”

Een meisje maakt de moeder lelijker.

“Er schijnt een Franse studie te zijn waaruit blijkt dat een meisje meer acne geeft. Daardoor wordt ze lelijker, kun je stellen.”

Meisjes worden later geboren dan jongens, want ‘ze zitten nog in de make-up’.

“Uit de statistieken blijkt hier niets van. Er is zelfs een Zweedse studie die zegt dat gemiddeld genomen mannen ongeveer een dag langer in de baarmoeder zitten dan vrouwen. Dus als er al een verschil is, dan is dat heel klein.”

Eerste baby’s komen later dan de volgende baby’s.

“Er is een geprogrammeerde tijd voor een zwangerschap. Hoe dat precies zit, is nog onduidelijk. Mensen die een eerste keer over tijd gaan, doen dat vaak een tweede keer ook. Maar lang niet allemaal. Er is dus eigenlijk niks zinnigs over zeggen.”

Zomaar wat beweren

De meeste mythes komen natuurlijk uit de tijd dat we nog niet wisten of we een jongen of een meisje gingen krijgen. De echo voor alle zwangere vrouwen is iets van de afgelopen 25 jaar. Daarom waren er vroeger veel wijze, oude vroedvrouwen die je precies konden vertellen wat je ging krijgen. Er werd in die tijd geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, dus konden ze alles beweren.

50% – 50%

Nog altijd is het een nationale sport om te raden welk geslacht de foetus is. En de mens is hierbij een slecht statisticus. We zijn namelijk geneigd de goede gokken te onthouden en de foute te vergeten. Daarbij zijn onze hersens gemaakt voor het leggen van verbanden. Dus als een vrouw een puntbuik heeft en er komt een jongetje, dan weten we voor een volgende keer bij een puntbuik: dat zal wel weer een jongetje worden. Gebeurt het dan nog een keer, dan weet je het voor altijd zeker. Niemand die ons nog van ons idee afbrengt. Zelfs de papaworden.be-gynaecoloog niet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT