Hormonen tijdens de zwangerschap

Hormonen tijdens de zwangerschap
Je komt thuis van je werk en … Zwaait de deur open … Voortaan gebeurt het op goed geluk: je weet immers niet meer wat je te wachten staat aan de andere kant van de deur.

Een huilende vrouw die je in je armen wilt nemen, een lachende partner die rustig achter het fornuis staat (dromen mag) of iemand die van ver lijkt op de vrouw die je vanmorgen hebt achtergelaten, maar nu een bijl vastheeft en tussen de resten staat van wat ooit de tv was. Er kan van alles gebeuren op een dag ……. Hormonen tijdens de zwangerschap maken je leven onvoorspelbaar.

Hormonen tijdens de zwangerschapHet is echt haar schuld niet

Ze heeft zichzelf, door de hormonen tijdens de zwangerschap, gewoon niet in de hand. Hormonen zijn chemische stoffen en worden uitgescheiden door verschillende klieren in het lichaam om de boel te regelen. Het zijn net sergeant-majoors die bevelen blaffen die je gewoon niet kunt negeren. En wanneer een vrouw zwanger wordt, draaien deze hormonen op volle toeren om de perfecte omstandigheden te creëren voor de baby.

In het beginstadium produceert ze:

 • Humaan choriongonadotropine (HCG), een hormoon dat de baarmoeder en placenta voorbereidt, maar ook achter die ochtendmisselijkheid en overweldigende moeheid zou zitten.
 • Dan is er nog progesteron, een ‘groeihormoon’ voor de baby, dat helaas ook mama’s maag van streek maakt en verantwoordelijk is voor pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en zere benen. Oeps.
 • Oestrogeen, ten slotte, wordt aangemaakt voor de placenta, maar kan emoties ook flink uitvergroten.
Tel dat bij elkaar op en het is duidelijk dat ze jouw hulp en steun nodig heeft, hoe moeilijk dat soms ook is. Tijdens die eerste maanden zul je dus op de tanden moeten bijten, heel wat moeten jaknikken, je vaak moeten verontschuldigen en – vooral – jezelf eraan herinneren dat ze letterlijk de teugels kwijt is. Ze gaat door een moeilijke periode en ze meent al die dingen (of toch het merendeel ervan) niet.  Hormonen tijdens de zwangerschap zorgen dat ze wat anders kan doen en kan zijn dan anders ……

Nestdrang

Later, meer naar de bevallingsdatum toe, kunnen hormonen ook leiden tot ‘nestdrang’, waardoor sommige vrouwen plots een niet te stoppen drang hebben om te poetsen en op te ruimen. Dat kan doorgaans geen kwaad – je zult immers van de vloer kunnen eten – maar denk eraan dat ze elk hoekje en gaatje zal poetsen: verhuis dus alvast alles wat niet gevonden mag worden!

Na de bevalling

Na de bevalling zakt het hormonengehalte pijlsnel: opletten geblazen, dus! Naast de moeheid en stress die een nieuwe baby met zich meebrengt, maakt die plotselinge hormonendaling heel wat vrouwen humeurig en depri. Hou je ook nu sterk en geef haar de steun die ze nodig heeft. Binnenkort is ze weer de oude en zijn de hormonen tijdens de zwangerschap uitgewerkt. In extreme gevallen kan de daling van het hormonenpeil een postnatale depressie veroorzaken. Overtuig haar om met de huisarts te praten als je je zorgen maakt, maar bij de meeste vrouwen is wat begrip het beste medicijn. Zorg ervoor dat ze er af en toe eens tussenuit kan.

Tip: Lees ook eens het artikelIn goede en kwade dagen

9 Comments

 1. davy

  De hormonen zal alom aanwezig… nie te doen gewoon. tips & trics zijn altijd welkom…..

 2. Ard

  vind het nu al fantastisch om te lezen alles klopt gewoon ben nog wel ff bezig om alles te lezen maar verheug me er nu al op ga zo door

 3. ACE

  Mijn vrouw is nu in de 10e week van de zwangerschap heel leuk en spannend allemaal!
  Het is ons eerste kindje dat gaat komen dus het is allemaal nog niet te beseffen en ongelooflijk,vooral het besef dat wij een kind hebben geschapen een menselijk wezen,met Gods wil natuurlijk,ik geloof in een God :) Het enige wat soms moeilijk is zijn de hormonen die mijn vrouw in een pitbull veranderen, die kan echt los barsten als ik weet niet wat sinds ze zwangers is , zoveel kritiek,agressie,en eigenwijsheid ze heeft altijd gelijk al is dat niet zo :D maar ja na veel info opzoeken en ervaring van andere ouders gehoord te hebben weet ik dat die hormonen de beest in de vrouw los laten.
  Ik heb het ervoor over ,andere keuze heb ik toch niet.
  En ik kan zeggen dat het het wel waard is!
  Nu ga ik de site verder uitsnuffelen,alles wat ik tot nu toe hier heb gelezen maak ik voor 90% mee , het klopt precies.

  Groetjesss

 4. Pingback: Vrijen om zwanger te worden | Vrijen om zwanger te worden

 5. Patrick

  Mijn vriendin is nu in week 7 van de zwangerschap, en ja t is af en toe even op m’n tanden bijten wat betreft de hormonen. Soms maakt ze ineens een opmerking of gaat ze ergens over lopen zieken, wat haar voor de zwangerschap helemaal niet intresseerde.
  Als ik dan tegen haar zeg dat ze niet leuk bezig is dan weet ze van niks ghegheghe…snif.
  En idd kan ik hier aan merken dat ze er ook echt niks aan kan doen.
  Dus slikken met wat er gebeurd en naar mijn hoofd krijg en erg veel Papaworden.be lezen hahahaha…

 6. Pingback: Seks tijdens de zwangerschap | Seks tijdens de zwangerschap - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

 7. Pingback: 40 weken zwanger week 31 | Mama en Meer

 8. Pingback: Zwangerschapskalender: 31 weken zwanger | Mama en Meer

 9. Pingback: Seks tijdens de zwangerschap

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT