Prenatale controles: hoe en wat

Prenatale controles
Prenataal – een chic woord voor ‘voor de geboorte’. Je wilt toch dat je nageslacht het goed doet, niet? Dat is precies waar het bij prenatale controles om draait: controleren of alles oké is en blijft.

De eerste prenatale controles

Ja, het is belangrijk dat je meegaat naar de prenatale controles. Je ontmoet de vroedvrouw – de tweede belangrijkste deskundige in je universum voor de komende negen maanden, belangrijker zelfs dan je schoonmoeder.

De vroedvrouw doet enkele basistests, legt meteen jullie afspraken voor de hele zwangerschap vast en controleert een aantal zaken, zoals de groei en de hartslag van Baby en de gezondheid, de bloedgroep en de bloeddruk van mama. Baby is dan misschien maar zo groot als een golfbal, maar heeft wel al een kloppend hartje… En als je braaf bent, laat de vroedvrouw je vast wel eens luisteren.

Prenatale controlesHet blijft niet bij die ene controle

Prenatale zorg is erop gericht regelmatig de vooruitgang te controleren en eventuele problemen zo vroeg mogelijk op te sporen. Het is dus belangrijk om op elke controle present te zijn. Er bestaan echter heel wat verschillende tests, wat best verwarrend kan zijn. Wat mag je verwachten bij de prenatale controles?

Twee soorten tests

Tests gebeuren hoofdzakelijk om na te gaan of er een probleem of complicaties zijn en, indien er inderdaad een probleem wordt vastgesteld, zekerheid te krijgen (een diagnosetest). Er zijn twee grote soorten tests: een echogram en een bloedtest.

Echogram

Je hebt het al tientallen keren gezien op tv: de gynaecoloog beweegt een draagbaar scantoestel over de buik, je krijgt een wazig beeld van de baby in de baarmoeder en je snapt er niks van tot iemand je zegt wat je waar kunt zien.

Een echo is echt nuttig: een getraind oog kan er perfect op zien wat er aan de hand is. En als jullie je zorgen maken, is zo’n echo altijd een geruststelling.

Tijdens de eerste prenatale controle krijg je een echogram, waaruit men kan afleiden hoe ver de zwangerschap al gevorderd is, wanneer de vermoedelijke bevallingsdatum is en – zet je schrap – of het een tweeling is. Of een drieling of een vierling… Die kans bestaat.

Hallo Baby!

Rond ontwikkeling van de baby is Baby zo’n 15 cm groot en is het tijd voor een nieuwe echo!

En die is echt fantastisch: je krijgt je nageslacht voor de eerste keer te zien en meestal krijg je een afdruk mee naar huis als je dat wilt. Je kameraden zullen in de wolken zijn en je naaste familie zal wel honderd keer zeggen hoe goed jullie dat wel niet hebben gedaan. Maar deze echo is meer dan Baby’s eerste foto: het is ook een manier om ongewone zaken of eventuele problemen op te sporen. Jullie mogen dan wel heel enthousiast zijn om Baby voor de eerste keer te zien, maar mama is misschien ook erg ongerust: hou het dus nog even stil tot jullie groen licht krijgen.

Voetbal of ballet?

In dit stadium van Baby’s ontwikkeling kun je al duidelijk zien of het een jongen of een meisje is. Bespreek dus voor de echo of jullie het geslacht willen weten. Breng de gynaecoloog op de hoogte als je het liever niet weet, zodat hij het er niet per ongeluk uitflapt. (“Kijk ‘ns aan. Dat is duidelijk een jongen.”)

En wat is dat daar dan?

Vraag de gynaecoloog om uit te leggen wat hij ziet. Maak je je zorgen over iets wat je ziet, dan is het nu het moment om uitleg te vragen.

Bloedtests

Niemand houdt van naalden, bloedtests en alles wat daarbij komt kijken. Maar een bloedtest kan wel eventuele problemen aan het licht brengen, zoals bloedarmoede, een infectie of antilichaampjes die problemen kunnen veroorzaken. Bloedtests zijn van essentieel belang: wees dus dapper, ga met haar mee, hou haar hand vast en val vooral niet flauw.

Andere tests

Er bestaan ook heel wat andere tests, die jullie vroedvrouw kan doen als ze meent dat er iets gecontroleerd moet worden. Natuurlijk ben je ongerust als ze een specifieke test wil doen – je vraagt je immers meteen af of er iets aan de hand is. Maar ze doet die test niet zonder reden, stem er dus mee in. Als er echt iets mis is, is het beter om dat zo snel mogelijk te weten.

2 Comments

  1. Ard

    stem niet overal mee in vraag eerst waarom zoals een nekplooi meting om te zien of het eventueel down syndrome heeft deze keus moet je goed overwegen mijn vriendin en ik laten dat bijvoorbeeld niet doen want er zijn maar een paar testen en 1000000 dingen als adhd add etc etc etc die ze niet kunnen testen down syndrome of niet (ik noem maar een dwarsstraat) het kindje is van harte welkom op en echo zien ze bijna alles dus daarom vraag waarom
    ps bloedtest niet vragen gewoon doen erg belangrijk

  2. Pingback: prenataal onderzoek | papaworden.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT