Echo bij zwangerschap

Onderdeel van de prenatale onderzoeken is een echografie, wat ook wel bekend is onder de naam echoscopie of afgekort gewoon echo, worden geluidsgolven gebruikt die zich door het lichaam verplaatsen waarbij de weerkaatsing wordt omgezet tot een beeld van de organen.

Tijdens de zwangerschap wordt gebruik gemaakt van echografie om de ontwikkeling van de foetus te volgen. Het onderzoek geeft informatie over onder andere de vordering van de zwangerschap en de groei van de baby, de ligging van het kindje in de baarmoeder, het geslacht van het kindje maar ook eventuele aangeboren afwijkingen bij het kindje.

Echo bij zwangerschapWanneer een echo maken?
Vanaf 6 tot 7 weken is echografie pas zinvol, voor die tijd is er nog weinig zichtbaar van het prille leven in de baarmoeder. Het is gebruikelijk dat er 3 keer een echografie wordt uitgevoerd tijdens de zwangerschap, en er wordt doorgaans ook enkel 3 keer door het ziekenfonds in vergoedingen voorzien. De eerste echo wordt ongeveer na 12 weken uitgevoerd en bekijkt de kruin-romplengte van je kindje om de vermoedelijke zwangerschapsduur te bepalen en bekijkt een eventuele meerlingzwangerschap en eventuele afwijkingen als het syndroom van down door de nekplooimeting.

De tweede is de echo rond de 18-20 weken en onderzoekt uitgebreid de lichaamsdelen van het kindje. Ook wordt deze echo gemaakt om te controleren op een aantal afwijkingen zoals een open ruggetje of afwijking aan de schedel. Op dit moment zijn alle organen van het kindje aangelegd en is ook te zien wat het geslacht is van je kindje.

Rond de 30 weken is er een controle van de groei van het kindje, de ligging van het kindje en de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater. Bij afwijkingen zal de moeder worden doorverwezen voor uitgebreider onderzoek.  Echo’s behoort tot de prenatale controle.

Hoe werkt het?
Een echo maken is een specialistisch onderzoek dat door een deskundigenwordt uitgevoerd dat zowel inwendig als uitwendig kan plaatsvinden. Bij een zwangerschap van minder dan 10 weken gebeurt de echo inwendig, omdat bij prille zwangerschap op deze manier dichter bij de baarmoeder kan worden gekeken naar de baby.

De meeste echo’s zijn echter uitwendig waarbij een doorzichtige gel wordt aangebracht op de buik en er met een klein apparaatje over de buik gegaan wordt. Tijdens de echo kun je zelf mee kijken via de monitor.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT