Deskundigen: Wie is wie?

Deskundigen Wie is wie
Een hele rits deskundigen die je gaat ontmoeten. De vroedvrouw, de gynaecoloog, de regionale vroedvrouw, de verloskundige, de pediater, obstetrische fysiotherapeut, de diëtiste en de mensen van Kind & Gezin. Veel nieuwe tijdelijke en deskundige vrienden waar je zeker wat aan gaat hebben Maar wie is nu wie van al die deskundigen??

De vroedvrouw

Dit is ze dan, je nieuwe beste maatje: de vroedvrouw. Zij houdt de hele zwangerschap lang een oogje in het zeil en controleert of alles volgens plan verloopt. Ze geeft een antwoord op jullie vragen, luistert naar jullie zorgen en geeft advies. De meest geziene deskundige.

Deskundigen Wie is wie De vroedvrouw in het ziekenhuis (of gynaecoloog)

Haar zie je bij elke prenatale controle: ze volgt de bevalling op en helpt de baby waarschijnlijk ook ter wereld brengen. De deskundige die je maar een paar keer ziet, hopelijk.

De regionale vroedvrouw

Sommige vroedvrouwen zijn verbonden aan een huisartsenpraktijk en brengen jullie een bezoekje voor de geboorte. Zij kunnen ook hulp en praktische tips bieden wanneer jullie straks terug thuis zijn met jullie kleine spruit.

Verloskundige – vrouwendokter

Zwangerschap is geen ziekte en dokters verschijnen alleen op het toneel bij problemen die bijzondere zorgen vereisen. Een verloskundige is een dokter die gespecialiseerd is in de verzorging van vrouwen tijdens de hele zwangerschap.

Pediater – babydokter

Opnieuw een dokter, maar dan een die gespecialiseerd is in de verzorging van baby’s en kinderen. Ook hier geldt: een pediater zie je alleen als de baby een specifiek gezondheidsprobleem heeft of na een moeilijke bevalling, dus maar beter te hopen dat je deze deskundige niet gaat ontmoeten.

Dienst Kind en Gezin

Zorgt met de hulp van regionale verpleegsters voor de gezondheid van het hele gezin. De medewerkster van Kind en Gezin komt meestal al langs in de kraamkliniek en maakt dan een afspraak voor een huisbezoek: ze neemt het over van de vroedvrouw en wordt je nieuwe beste maatje. Zij geeft jullie alle steun en advies die jullie nodig hebben. Een deskundige waar je plezier van zult hebben.

Obstetrische fysiotherapeut

Ze zal zich voelen alsof ze net vijf rondjes in de ring heeft gestaan met Sugar Jackson (wat ze misschien ook liever had gedaan). Zo’n fysiotherapeut geeft haar praktische hulp en tips om haar lichaam weer in de plooi te krijgen.

Diëtist

Met een baby in huis letten mama en papa vaak ook meer op hun eigen voeding. Bovendien is het belangrijk dat mama de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor zichzelf en de baby als ze borstvoeding geeft. Je krijgt de kans om met een diëtist te praten, die je heel wat zwangerschapsdiabetes kan geven.

2 Comments

  1. Pingback: Seks tijdens de zwangerschap | Seks tijdens de zwangerschap - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  2. Pingback: De zeven angsten van toekomstige papa ’s - | papaworden.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT