Couvade syndroom

Couvade syndroom
Couvade syndroom – man doet als zwangere vrouw
Hier houd je dus geen rekening mee wanneer je vrouw zwanger raakt. Dat je als man een half jaar later zelf bij de dokter zit omdat je last hebt van typische zwangerschapsklachten als ochtendmisselijkheid en stemmingswisselingen.

En nog drie maanden later krijg je zelfs de eerste weeën. Het is geen grap, het bestaat echt. Het Couvade syndroom, heet het. Couvade komt van het Franse woord couver: broeden. Het wordt ook wel mannenkraambed genoemd.

Couvade syndroomNep-weeën
Het syndroom komt erop neer dat mannen zich gaan voelen als hun zwangere vrouw. Net als zij worden ze emotioneel instabiel. Ze krijgen fysieke klachten als rugpijn en last van hun bekken. Hun eetgedrag verandert: ze gaan minder eten of krijgen vreetbuien. En aan het eind van de zwangerschap kunnen ze dus echte weeën krijgen. Je gelooft het niet! Maar het staat ook op Wikipedia, en dan is het waar, toch?

Wat er bij het couvade syndroom precies gebeurt, is niet duidelijk. Het lijkt in eerste instantie een psychisch verhaal, waarbij de man jaloers is zijn op de aandacht die de vrouw krijgt. Hij ontwikkelt allerlei klachten om zelf ook die aandacht te krijgen. Volgens anderen is het juist een manier om met de vrouw en de zwangerschap te identificeren. Ook zien we veranderende hormonen bij de man.

Baskenman ook zwanger
Het is in veel culturen helemaal niet ongebruikelijk dat ook de man een beetje zwanger is tijdens de negen maanden van zijn vrouw. In Europa zijn het vooral de Baskische mannen die zich identificeren met de zwangerschap.

In een boek uit 1886 over het ontstaan van families over de hele wereld schrijft de schoonzoon van Karl Marx: “Wanneer de vrouw bevallen is, legt de (Baskische) man zich te bed. Hij kreunt, steunt en krimpt ineen. Familie en kennissen komen langs en feliciteren hem met zijn gelukkige verlossing.”

Dat vonden anderen die ermee in aanraking kwamen maar vreemd. Zij dachten dacht dat de Basken een bijzonder humoristisch volkje waren, omdat zij hun vrienden en familie amuseerden met zo’n koddig schouwspel.

Over de hele wereld
Tot de Europeanen voor het eerst in Amerika kwamen. Daar zagen ze bij de indianen hetzelfde ritueel. “Nauwelijks is een kind geboren, of ziet ook de vader hult zich in dekens en vellen, en gaat voor enkele dagen op bed liggen. Hij vast, wordt afgezonderd gehouden, ontzegt zich gedurende een reeks van dagen bepaalde vleesspijzen, zodat gij zou zweren dat hij het was die net bevallen is!”. Later ontdekte men over de hele wereld dit soort gedragingen.

Een bevalling na-apen
Gelukkig weet de schrijver ook waar het vandaan komt. Op de eerste plaats is de mens de meest gruwelijke en bizarre van alle dieren, stelt hij vast. En deze mens verzint vaak de meest idiote rituelen voor ernstige problemen, zoals de couvade. Dit is een vuige list om de vrouw haar positie als hoofd van de familie af te nemen. Zij geeft het leven en is daarmee de belangrijkste in het gezin. De man aapte het baren op belachelijke wijze na, zegt de schrijver. En met dit soort misdaad, belachelijke grappen en ruziemakerij is de man het hoofd van het gezin geworden. Hij vindt het een schande. Steek dat maar in je zak, aanstaande vader!

1 Comment

  1. Pingback: Het mannenkraambed | Het mannenkraambed - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT