Bloedonderzoek bij zwangerschap

Bloedonderzoek bij zwangerschap
Waarom bloedonderzoek bij zwangerschap? Aan je vrouw wordt bij een eerste consult aan de verloskundige gevraagd om een bloedonderzoek te doen. Dit onderzoek wordt in week 12  van de zwangerschap uitgevoerd.

De reden van dit bloedonderzoek bij zwangerschap is de gezondheid van moeder en kind te controleren. Dit gebeurt door het testen van bloed dat afgenomen wordt op virussen, bacteriën en andere schadelijke stoffen die moeder en kind kunnen bedreigen. Mocht er iets loos zijn dan kan reeds gedurende de zwangerschap begonnen worden met een behandeling. Tevens kan voor en tijdens de bevalling rekening gehouden worden met eventuele complicaties.

Bloedonderzoek bij zwangerschapAls eerste wordt bij het bloedonderzoek bij zwangerschap vastgesteld wat de bloedgroep is van de zwangere vrouw. Aan het begin van de 3de maand (week 12) van de zwangerschap wordt het bloed nader onderzocht op meerdere zaken bij het prenatale onderzoek, namelijk:

  • Rhesus-D-factor
  • HIV
  • Hemoglobinegehalte
  • Anti-stoffen
  • Hepatitis B
Mocht er voor de zwangerschap een bloedtransfusie zijn toegediend, dan heeft het lichaam wellicht anti-stoffen aangemaakt die de zwangerschap en de gezondheid van het kind negatief kunnen door beïnvloeden. Als er anti-stoffen worden aangetroffen in het bloed, wordt verder onderzoek gedaan om  vast te stellen om welke anti-stoffen het gaat.

Met twintig weken zal het volgende zwangerschapsonderzoek zijn. Dit onderzoek is toegespitst op de gezondheid en ontwikkeling van de baby en wordt het Structureel Echoscopsich Onderzoek oftewel SEO genoemd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT