6 maanden zwanger

6 maanden zwanger week 21

6 maanden zwanger week 21In het begin van 6 maanden zwanger is jullie baby nu ongeveer 27 cm en weegt ongeveer 380 gram. Je vrouw is nu aan het begin van je vijfde zwangerschapsmaand. De baarmoeder reikt ongeveer tot 1 cm boven je navel. Haar buik begint al duidelijk dikker te worden. Of je vrouw last van zwangerschapsstriemen krijgt is erfelijk bepaald en is niet geheel te voorkomen. Je vrouw moet haar buik zo goed mogelijk verzorgen, door steunend ondergoed en haar buik in te smeren zodat deze soepel blijft. Deze strepen verdwijnen nooit meer helemaal, maar worden door de jaren wel veel lichter, waardoor je ze minder ziet. Je begint misschien wel te merken dat de zwangerschap toch wel wat invloed heeft op het lichaam van je vrouw, ze wordt sneller moe en kortademig.

De huid van de baby is niet meer doorzichtig. Er worden witte bloedlichaampjes gevormd die een belangrijke rol gaan spelen als afweer tegen ziektes en infecties. De tong is geheel gevormd. Ook is het evenwichtsorgaan in het binnenoor ontwikkeld, waardoor jullie kindje steeds beter dingen kan waarnemen.

Jullie kindje merkt steeds meer, ook als jij bijvoorbeeld over haar buik strijkt. Doe dit regelmatig, en je zult zien dat je kindje er op gaat reageren, en na een aantal weken misschien wel in jouw hand kruipt. Bij een meisje zijn nu de inwendige geslachtsorganen geheel gevormd. De benen zijn nu in verhouding met het lichaam en de bewegingen worden steeds zorgvuldiger.

Week 22

6 maanden zwanger week 22Jullie kindje is nu ongeveer 28,5 cm en weegt ongeveer 440 gram. Jullie kunnen de baby steeds beter te voelen. En je vrouw zal waarschijnlijk merken dat de baby vaak actief is als ze net even rustig gaat liggen. Als je vrouw actief is, wordt de baby in haar buik in slaap gewiegd.

Aan het eind van de vijfde maand komt er een laagje vernix over je kindjes huid. Deze vettige en witte substantie die lijkt op kwark is een mengsel van vetafscheiding van de vetklieren en huidcellen. Het beschermt de gloednieuwe, gevoelige huid van je baby tegen mogelijke schade van al dat vocht, negen maanden lang, en ook tegen de toenemende hoeveelheid urine in het vruchtwater. Het meeste is voor de geboorte weer verdwenen, maar wat over blijft, zorgt ervoor dat de tocht door het geboortekanaal wat soepeler verloopt.

Het kindje hoort al veel geluiden om zich heen, het kloppen van het hart van je rouw, het gerommel in haar maag, en ook haar stem klinkt duidelijk bij het kindje door. Iets minder goed zijn de taal leren in de baarmoeder, muziek en de stem van jou. Dit is hetzelfde idee als dat jij onder water luistert, dan hoor jij ook niet goed. Toch neemt jouw kindje veel van de dingen op. En je zal merken dat na de geboorte je kindje dingen herkent. De stem van het broertje of zusje, bepaalde muziek. En het is niet voor niks dat haar stem en hartslag straks jullie kindje rustig kan krijgen.

Week 23

6 maanden zwanger week 23Halverwege 6 maanden zwanger is de baby nu ongeveer 30,5 cm en weegt ongeveer 500 gram en wordt steeds sterker. Misschien kan je de baby al wel voelen schoppen. Je kindje komt gemiddeld zon 100 gram per week aan. Een hard geluid kan je kindje echt doen opschikken.

Je kindje reageert ook al op aanrakingen. Je kindje kan ook al de hik krijgen, en je vrouw kan dit soms dan ook voelen. Het huidje is nog gerimpeld en dit zal minder worden naarmate het kindje molliger word. Op de minuscule vingertjes zijn al echte vingerafdrukken te ontdekken. Deze zijn voor elke persoon uniek, en zijn dus nu al vastgelegd.

Gemiddeld ben is je vrouw nu ongeveer 7kg aangekomen sinds het begin van de zwangerschap. haar baarmoeder reikt ongeveer tot vijf cm boven de navel. haar baarmoeder wordt nu zo groot dat ze last van haar maag kan krijgen.

Week 24

6 maanden zwanger week 24De baby is nu ongeveer 32 cm en weegt ongeveer 560 gram. Je baby heeft nog al de ruimte in de buik van je partner en beweegt dan ook volop, de baby schopt, zwaait en maakt salto’s. Toch slaapt de baby nog het grootste gedeelte van de dag in zijn/haar favoriete houding. De organen zijn geheel ontwikkeld, maar de longetjes moeten nog rijpen, dit doet de baby door vruchtwater in en uit de longetjes te ademen. Het vruchtwater wordt de komende weken ook steeds meer. Rond de 36 wekenzwanger is de hoeveelheid vruchtwater 1 liter geworden.

Je kindje beweegt gemiddeld zon twintig keer per uur. Maar de bewegingsruimte begint al aanzienlijk minder te worden voor het kindje. Soms is het kindje zo actief dat het nog meer beweegt. Slapen doet je kindje ook nog heel veel, wel 16 tot 20 uur per dag. Dit heeft hij hard nodig om zo flink te groeien. Je vrouw zal vanaf nu waarschijnlijk wat vaker bij de verloskundige moeten komen.

De baby is nog erg mager en gerimpeld, maar groeit flink door. De spieren van de armen en benen gebruikt je kindje al fanatiek. Er komen al groeven in de handpalmen en vingertoppen. Als je kindje nu geboren zou worden dan is de kans zeer klein dat het zal overleven, omdat de longen nog helemaal niet rijp zijn. 6 maanden zwanger is voorbij. De 7de maand gaat van start.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT