5 maanden zwanger

5 maanden zwanger

Week 17

week 17 zwangerschapJe vrouw is 5 maanden zwanger. De baby is nu ongeveer 18 cm en weegt ongeveer 150 gram en is ongeveer zo groot als je hand en begint al meer lichaamsvet te krijgen. De buik van je vrouw wordt al groter en haar kleren beginnen misschien al echt te strak te zitten. Gemiddeld zal ze tussen de 2,5 en 5 kg zijn aangekomen. Haar baarmoeder reikt 3,5 tot 5 cm onder je navel en voor de omgeving wordt het ook steeds duidelijker dat ze zwanger is.

Rond 5 maanden zwanger zullen jullie bij de vroedvrouw terug moet komen voor het tweede bezoek. Je kindje kan nu ook geluiden van buitenaf opvangen en hier van schrikken. Alle ledenmaten zijn nu gevormd en de borstspieren beginnen al bewegingen te maken alsof je kindje ademt. Je kindje beweegt flink in de rondte om zijn lichaampje sterker te maken. Je vrouw heeft het gevoel als of een vlindertje in haar buik kriebelt. Ze hoeft echt niet in paniek te raken als ze niks voelt, het kan nog tot het einde van 5 maanden zwanger duren voordat ze het gevoel herkent.

Week 18

5 maanden zwangerJullie baby is nu ongeveer 20 cm en weegt ongeveer 200 gram. Gemiddeld zal je vrouw ongeveer vier kilo zwaarder zijn dan aan het begin van de zwangerschap. de baby dobbert heerlijk rond in het vruchtwater, dit kan nog want je baby heeft nog al de ruimte. Schopt met de beentjes en grijpt met de handjes. Via de placenta krijgt de baby alle voedingsstoffen die het nodig heeft om te groeien en sterker te worden. Veel bewegen is ook belangrijk voor de hersenen, deze leren de bewegingen te coördineren.

De hersenen van je baby groeien vanaf deze week erg hard tot wel 90gram per maand. Je baby kan door de oogleden al het verschil van donker en licht onderscheiden en heeft dus ook door wanneer bijvoorbeeld je vrouw in de zon zit. Rond deze periode kan de verloskundige voelen of zijn jullie misschien zwanger van een tweeling. Belangrijk moment waarbij je extra alert moet zijn. Een tweeling betekent, voor de zekerheid, twee(!) baby’s. Twee bedjes, twee keer kleertjes, twee keer luiers verschonen. Alles gewoon dubbel!

In zijn groeiende longen worden kleine luchtzakjes (de alveoli) gevormd. Je baby neemt als slokjes van het vruchtwater en gaat hierdoor ook al plassen. Het drinken van vruchtwater is ook van belang om de longen te trainen. Let goed op met tillen en bewegen. Onder invloed van hormonen en het zwaarder worden door de zwangerschap kan ze last krijgen van je rug. Voorkom dat ze zwaar tilt en haar knieën buigt bij het oppakken van dingen.

Ook de spieren van haar bekken worden slapper door de hormonen. Een beetje incontinentie kan het gevolg zijn. Dit is allemaal nodig om het kindje de ruimte te geven en vooral zodat het straks door haar bekken geboren kan worden.

 Week 19

week 19 zwangerschapDe baby is nu ongeveer 22 cm en weegt ongeveer 250 gram. Als je vrouw voor de eerste keer zwanger is, begint ze misschien nu de baby voor het eerst te voelen. Het voelt alsof ze een vlindertje in haar buik heeft, zo licht. Wij mannen zullen dat wel nooit voelen maar laat het haar je vertellen. De zwangerschap begint hierdoor steeds echter te lijken.

Bij jullie kindje beginnen nu stompjes te vormen voor wat later de volwassen tanden gaan worden. Deze groeien achter de melktanden. Je kind drinkt nu elke dag een flinke hoeveelheid vruchtwater. Wel 12 ml vruchtwater per 24 uur. Dit vruchtwater plast je kindje ook weer uit in het vruchtwater. Per etmaal produceert je kindje 15 tot 17 ml urine. Dit klinkt misschien een beetje vies maar het vruchtwater wordt constant ververst en de vieze afvalstoffen die zweet je vrouw weer uit. Al je oplet ruik je het verschil.

Tegelijkertijd beginnen de darmen sappen te produceren waardoor je kindje de vloeistof gemakkelijker verwerkt. Zijn nieren filteren het vruchtwater en de baby plast het vervolgens weer uit. Het is ook van groot belang dat je vrouw voldoende drinkt. Dit kan ze doen in de vorm van water en vruchtensappen. Veel drinken zorgt ervoor dat ze ook al de afvalstoffen weer kwijtraakt en ook voorkomt het dat ze slecht na de wc kan, iets waar veel zwangere vrouwen last van hebben en kan leiden tot aambeien.

Week 20

week 20 zwangerschapJe baby is nu ongeveer 25 cm en weegt ongeveer 320 gram. Ze is op de helft van de zwangerschap. Vanaf nu zal haar buik flink gaan groeien en zal het voor de buitenwereld ook steeds duidelijker worden dat ze zwanger is. De verloskundige kan nu al echt aan haar buik voelen hoever de zwangerschap ongeveer is. Dit doet ze door te kijken hoeveel vingers de buik is onder de navel. De baarmoeder komt nu ongeveer tot haar navel. Je kindje is qua lengte nu ongeveer op de helft van de geboortelengte.

Misschien heeft je vrouw wat moeite met slapen doordat de baby net actief wordt als ze gaat slapen. Dit komt omdat als je vrouw veel beweegt de kleine in slaap schommelt. Ze kan het beste op haar buik slapen om te voorkomen dat anders belangrijke aders dichtgedrukt kunnen worden waardoor ze kramp in haar benen krijgt. Slapen met een been op een kussen kan ook wel helpen. Je kan ook eventueel een speciaal kussen voor haar kopen zodat ze prettiger kan slapen. En vrees niet, dit kussen kan ze na de geboorte ook nog voor de borstvoeding gebruiken.

Met een echo is het geslacht van jullie kindje misschien al wel vast te stellen. In het hartje bevindt zich nog een ovale opening die zich binnen drie dagen na de geboorte van je kindje sluit. Dit zorgt voor de zuurstofopnamen in het bloed. In haar buik krijgt julie kindje nog de zuurstof via de navelstreng.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT