4 maanden zwanger

week 14 zwangerschap

Week 13

4 maanden zwangerDe baby is nu ongeveer 7.5 cm en weegt ongeveer 30 gram. De eerste 3 maanden zwanger zijn voorbij en de kans dat er nu nog iets fout gaat, is een heel stuk kleiner geworden. De 4 maanden zwanger gaan nu beginnen. Jullie kunnen nu met een gerust hart aan iedereen vertellen dat je vrouw zwanger is, als je dat nog niet hebt gedaan.

Het lichaam van je vrouw is inmiddels ook gewend aan de grote hoeveelheid hormonen en het kleintje in haar buik. Misschien moeten jullie in deze periode wel voor een eerste echo en krijg je de baby voor het eerst te zien. Je kan dan ook het hartje horen kloppen. Soms is het hartje rond deze periode bij de verloskundige nog niet te horen, je kindje verstopt zich misschien nog wel in het bekken.

De baby is al helemaal af maar het is nog lang niet levensvatbaar, het heeft de komende maanden nog echt nodig om te groeien. De organen moeten nog rijpen om straks goed te kunnen werken. De nek van je baby is ontwikkeld en zijn hoofd kan vrij bewegen. Zijn gezicht is gevormd, compleet met neus, mond en oren. De benen beginnen ook wat langer te groeien.

Week 14

week 14 zwangerschapDe baby is nu ongeveer 8.5 cm en weegt ongeveer 60 gram. In deze periode beginnen de zwangerschapskwaaltjes af te nemen. In middelste drie maanden het je vrouw het minste last van kwaaltjes door de zwangerschap. Pffffft. Je vrouw begint misschien ook al een beetje een buikje te krijgen. Als ze ouder dan 36 jaar is of er komen erfelijke afwijkingen in de familie voor dat zal je rond deze periode voor de vruchtwaterpunctie moeten.

De tastzin, het eerste zintuig van je kindje begint al te werken. Je baby krijgt al wat haargroei, het heeft al hoofdhaar en wenkbrauwen. De verloskundige kan het hartje al horen. De hartslag is tweemaal zo snel als die van een volwassenen. De hersenen sturen al echt de spieren aan waardoor de armen buigen bij de ellenboog en pols. Jouw kindje is zelfs al in staat het duimpje los van de andere vingertjes te bewegen. De tastzenuwen zorgen ervoor dat de baby zijn eigen lichaampje kan voelen maar ook bijvoorbeeld de navelstreng kan vastpakken. Ook kan het uit een reflex dat de baby op zijn duimpje zuigt. De baby drinkt al van het vruchtwater en de nieren werken waardoor je baby ook al een beetje plast.

De oortjes zitten al netjes op zijn plaats aan de zijkanten van het hoofdje. Het hoofdje groeit minder hard dan de rest van het lichaampje en komt hierdoor wat meer in verhouding tot de rest. Misschien is je vrouw af en toe wat duizelig en dit komt omdat haar hart sneller klopt om aan de grotere vraag van bloed te voldoen. Is ze veel duizelig en moe, laat dan het bloed controleren, misschien heeft ze last van bloedarmoede. De verloskundige kan dit eenvoudig door een vingerprikje vaststellen. De duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door lage bloeddruk. Heeft ze normaal nogal last van een verhoogde bloeddruk, dan zul je zien dat in de middelste drie maanden haar bloeddruk vaak wat stabieler is, om aan het eind van de zwangerschap weer wat hoger te worden.

Deze periode van 4 maanden zwanger is toch al de periode van genieten. De meeste kwaaltjes van het begin zijn verdwenen, en haar zwangerschap is nog niet zo zwaar dat ze last heeft van kwaaltjes waar ze aan het eind van de zwangerschap last van kan hebben.

Week 15

week 14 zwangerschapDe baby is nu ongeveer 11 cm en weegt ongeveer 90 gram en blijft hard doorgroeien. Met je vrouw gaat het waarschijnlijk ook allemaal wel goed. Af en toe kan ze last hebben van rare eetbuien, augurken bijvoorbeeld, maar let wel op met wat ze eet, want ze heeft natuurlijk voldoende vitaminen en mineralen nodig. Dat is niet alleen voor de baby belangrijk maar ook voor haarzelf om niks te kort te komen. De zwangerschap lijkt misschien gemakkelijk maar een zwangerschap vraagt toch wel heel wat van je vrouw.

Daarom is het ook belangrijk dat ze voldoende rust neemt. Misschien begin ze al echt een buikje te krijgen en haar kleren zitten waarschijnlijk ook al een stuk strakker. Haar taille verdwijnt ook, iets waar veel vrouwen problemen mee hebben. Dus maak daar beter maar geen opmerkingen over. Je baby stopt al de energie in het groter en sterker worden. Het hoofdhaar wordt dikker. En je kindje heeft nu ook al wimpers. De drie botjes in het middenoor worden hard en waarschijnlijk kan je kindje nu horen, hoewel het gehoorcentrum in de hersenen nog niet ontwikkeld is.

De gezichtszenuwen beginnen ook te werken en je kindje opent en sluit het mondje, fronst, wenkbrauwen worden opgetrokken. Je kindje kan dus al gekke bekken trekken en dat zal er wel grappig uitzien. Ook wordt er een begin gemaakt met de zuig en zoek reflexen. En ook kan de baby het hoofdje al heen en weer bewegen. Door het vruchtwater worden geluiden goed doorgegeven en je kindje zal geluiden horen van de maag van je vrouw die rommelt, haar hart horen kloppen en haar en jouw stem. Dus je kan beginnen met het zingen van liedjes.

Week 16

week 16 zwangerschapJe baby is nu ongeveer 15 cm en weegt ongeveer 120 gram. Jullie kindje trappelt al met de voetjes en zwaait met de handjes. Bij de eerste zwangerschap zal je vrouw dit nog niet echt kunnen voelen, bij een volgende zwangerschap zal ze het gevoel misschien al wel herkennen. Je baby is nu helemaal bedekt met donshaar en dit blijft zo tot de 37ste week.

Ook is jouw kindje bedenkt met huidsmeer om zich te beschermen tegen het vruchtwater, waar hij de hele tijd in ronddobbert. Dit huidsmeer wordt gevormd door de talgkliertjes. De vingertjes en teentjes krijgen nu nageltjes. Je kindje krijgt nu ook wimpers. Het hoofd begint steeds beter in verhouding te komen, hoewel het nog wel een vrij groot hoofd heeft. Het gezichtje begint steeds menselijker te worden.

De ogen en mond zijn nog wel heel groot en de kin klein. Een arts kan misschien via een echografie al zien of het een jongetje of een meisje wordt. De baarmoeder bevat nu ongeveer 250 ml vruchtwater, zeg maar een bierglas vol. De hoeveelheid vruchtwater neemt toe tot de zevende maand, en zal dan ongeveer 800 tot 1000 ml zijn. De baby heeft nog heel veel ruimte om lekker rond te zwemmen en op deze manier het lichaampje te trainen en sterk te worden.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT