3 maanden zwanger

Week 9

week 9 zwangerDe baby is nu ongeveer 3 cm en weegt ongeveer 2 gram en groeit nu ongeveer een centimeter per week. Je vrouw is nu 3 maanden zwanger of eigenlijk begint aan de derde maand. Jullie kindje is in de afgelopen weken razendsnel gegroeid van eicel naar embryo.

Het kindje heeft nu al echt een neusje. Ook de vingertjes en teentjes beginnen zich te vormen. Er zullen geen grote organen meer gevormd worden, vanaf deze tijd ontwikkelen de organen zich alleen nog maar verder. De ogen zijn al geheel ontwikkeld ondanks dat ze nog bedekt zijn met weefsel. Deze week begint de vorming van het skelet.

In week 9 wordt de borstholte gescheiden van de buikholte door een spierrand die zich later ontwikkelt tot een middenrif, dat heel belangrijk is voor het ademhalen. Je kindje begint steeds meer op een echt mensje te lijken, het kikkervisje idee begint geheel te verdwijnen. Het is nog niet vast te stellen of het om een jongen of een meisje gaat, want de geslachtsorganen worden pas later aangelegd.

Week 10

week 10 zwangerJullie baby is nu in week 10 ongeveer 4,5 cm en weegt ongeveer 5 gram. Vanaf nu heet je baby geen embryo meer maar foetus. Aan het eind van deze week ontstaat de placenta. De navelstreng is geheel gevormd en het bloed stroomt er doorheen. Het hoofdje is in verhouding nog wel erg groot met de rest van het lichaampje.

Op het gezichtje komen al echt duidelijke gelaatstrekken. De oortjes zijn van binnen al helemaal klaar, en de oorschelp begint te groeien. De armpjes zijn al weer verder gegroeid, en hebben inmiddels handjes met vingertjes en een duimpje. De longen groeien in de borstholte en in de buik worden de ingewanden gevormd. Vanaf deze periode beginnen de geslachtsorganen gevormd te samen met het urinewegstelsel.

Het geslacht van je kindje is al bepaald bij de bevruchting. Maar ondanks dat het vanaf het begin al vast staat wat het geslacht gaat worden zien jongetjes en meisjes er de eerste twee maanden hetzelfde uit, ze hebben allebei een spleetje met een knopje en aan weerszijden langgerekte verdikkingen. Heeft je vrouw erg veel last van zwangerschapsmisselijkheid, dan begint het waarschijnlijk rond deze periode al wat af te nemen. Haar tepels zijn duidelijk groter en anders van kleur aan het worden. Haar lichaam gaat zich voor bereiden op de bevalling.

Week 11

week 11 zwangerschapDe foetus is nu ongeveer 5.5 cm en weegt ongeveer 10 gram en is deze week in gewicht verdubbeld. De geslachtsorganen ontwikkelen zich verder halverwege 3 maanden zwanger. De inwendige organen zijn zo goed als klaar, en beginnen te werken. De kans dat er nu nog iets fout gaat in de aanleg van je kindje, neemt nu af, bijna alles is nu ontwikkeld, en de baby zal nu voornamelijk alleen nog maar gaan groeien en sterker worden.

In de week 7 begonnen de uitlopers van de hersencellen contact met elkaar te zoeken, in deze week worden ze met elkaar verbonden. Dit is heel belangrijk voor de intelligentie van jouw kindje want al in deze periode wordt al veel bepaald over de aanleg van jouw kindje voor later. Ondanks dat dit al voor een groot gedeelte vaststaat, is dit nog niet aan te tonen. De uitlopers van de hersenen groeien in deze periode hard uit tot een uitgebreid netwerk van verbindingen. Je kindje begint al echt op een mensje te lijken.

Het hoofd wordt wat ronder, waardoor de ogen meer op zijn plaats komen. Het hartje pompt al echt bloed door het lichaampje. De enkels en de polsen zijn gevormd en ook de ellebogen en de knieën zijn in ontwikkeling. Je kindje is al in staat om zelf bloedcellen aan te maken. De dooierzak sterft af want die heeft je kindje nu niet meer nodig voor de voedselvoorziening. De navelstreng met mama voedt nu jullie kindje.

Week 12

3 maanden zwangerJe baby is nu ongeveer 6.5 cm, of de grootte van een pruim, en weegt ongeveer 18 gram, het gewicht van een lolly. Deze week is een hele belangrijke week. Veel vrouwen zien de twaalfde week als mijlpaal in hun zwangerschap. Het grootste gedeelte van de risicovolle periode zit erop. Een reden om je zwangerschap nu ook aan anderen te vertellen als jullie het al zolang voor je hebt weten te houden. Ook beginnen de meeste zwangerschapskwaaltjes na deze periode af te nemen. Dit komt omdat de hormonen af beginnen te nemen en ook is je vrouw’s lichaam nu meer aan de zwangerschap gewend.

Je kindje is nu ook geheel klaar en groeit alleen nog maar groter en sterker. De vingers en tenen zitten los van elkaar. Je baby kan al echt op zijn/haar duimpje zuigen, de navelstreng vastpakken, zich uitrekken en kan al lekker gapen. Het kan ook al beter bewegen in het vruchtwater. Het hartje ontwikkelt zich verder en bestaat nu uit twee kamers en twee voorkamers. Het hartje nestelt zich nu ook op de goede plaats bij jouw kindje. Het hartje heeft inmiddels ook hartkleppen gekregen. De navelstreng werkt inmiddels ook volop en hierdoor pompt het hartje maar liefst een kwart liter bloed per minuut en slaat iedere minuut wel 150 keer. De melktanden worden ondertussen ook gevormd onder het tandvlees.

De baby groeit hard en vervolmaakt zich. Rond 3 maanden zwanger zullen jullie voor het eerst naar de verloskundige gaan. Hoewel je het nog niet kan voelen is je kindje al echt de spiertjes aan het trainen die het straks nodig heeft om te kunnen gaan ademhalen. De hersenen en spieren werken al echt samen.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT