2 maanden zwanger

Week 5

week 5De baby is ongeveer 2 mm groot. In deze week is je vrouw voor het eerst overtijd. Het begin van 2 maanden zwanger. Vanaf nu zouden jullie een zwangerschapstest kunnen doen. Je baby heeft nu ongeveer de grootte van een rijstkorrel met een soort staartje en er is een begin van het ruggenmerg en hersenen. Als het goed is gaat nu ook het hartje al gevormd worden. Het eerste stadium in de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel is de de vorming van een groef in de bovenste laag cellen aan het staarteinde van het embryo. De cellen bollen op en vormen de holle zenuwbuis. Het ene einde van die buis groeit uit tot de hersenen en het andere tot het ruggenmerg. Er ontstaan ook stukken weefsel die later de ruggengraat, de ribben en buikspieren zullen worden.

Vanaf dag 21 na de conceptie begint het hartje te kloppen. Als je ziet wat voor belangrijke dingen er zo in het begin al ontwikkelen, kun je misschien wel begrijpen, dat het zeker nu heel belangrijk is te letten op een aantal zaken zoals goed eten, niet roken, geen alcohol en geen medicijnen. De baby is nu ongeveer twee millimeter groot.

Ondanks dat haar buik nog plat is, begin ze toch al verschillen te merken. Ze heeft misschien al last van zwangerschapsverschijnselen als zwangerschapsmisselijkheid, meer plassen, sneller moe. Dat ze sneller moe is is niet zo vreemd want haar lichaam gaat 40% meer bloed produceren en hier moeten haar nieren heel hard voor werken. Haar tepelhoven worden groter en donkerder en ze heeft waarschijnlijk ook wel last van gezwollen gevoelige borsten. Haar hart gaat in deze periode 15 slagen per minuut sneller kloppen en ook gaat ze 15% meer lucht inademen. Ondanks dat je kindje dus zo klein is heeft het al een hele grote invloed op het lichaam van je vrouw. En het wordt nog erger …..

Week 6

week 6 zwangerschapJullie baby is ongeveer 5 mm groot. Deze week kan jullie het echt zeker weten, je vrouw is zwanger. De baby ziet er nu uit als een piepklein oortje, en de hoofdje, nek, ogen en oren zijn al gevormd. De ogen hebben zelfs al een lens. De oogleden ontwikkelen zich pas later. De hersenen zijn al weer iets verder ontwikkeld. De baby heeft al een bloedsomloop.

Ook is er al een begin gemaakt in de ontwikkeling van de organen als de nieren, lever en maagdarmsysteem. In deze week begint het hartje van jullie kindje te kloppen. Met een inwendige echo is het vaak in dit stadium al waar te nemen. Het hartje van jullie kindje klopt erg snel en op de echo ziet het eruit als een soort knikkerlichtje. Hoewel je baby nog geen echt gezicht heeft, heeft hij al wel een nek, een hersenmassa en een soort bobbelig hoofd.

De vorming van het hoofd wordt snel gevolgd door de ontwikkeling van buik en borstholten. Er komt een begin van de armen, het lijken in het begin net peddels, zonder vingertjes. Misschien heeft je vrouw al last van ochtendmisselijkheid, of andere zwangerschapssymptomen.

Week 7

week 7 zwangerschapDe baby is ongeveer 1 cm groot en begint zich al te vormen naar een mensje, het heeft al duidelijk armpjes en beentjes, en is zo groot als je pinknagel. De armen en benen ontwikkelen zich in deze periode zeer snel. De armen iets sneller dan de benen. Dit blijft na de geboorte ook zo, je kindje kan sneller dingen vastpakken dan lopen. Het staartje is verdwenen.

De ruggenwervel heeft 32 tot 34 wervels gevormd. Het skelet is nog niet verbeend, het is dus nog heel zacht. Het hartje is nu helemaal af, en het belangrijkste het klopt al. Het hartje bestaat uit één holte met vier kamers. Het is al sterk genoeg om bloedcellen door het lijfje te pompen. De uitlopers van de zenuwcellen beginnen contact met elkaar te maken. Per minuut worden er zo’n 100.000 nieuwe zenuwcellen aangemaakt. Nog voor de geboorte worden dat er 100 miljard.

Ook de hersenen functioneren al. De lippen, neusvleugels en tong zijn ook al gevormd. Het is zelfs al duidelijk waar de tanden zullen komen. Er zijn al echte tandenstompjes aanwezig. De lever maakt bloedcellen aan. Belangrijk is ook dat de hersencellen nu contact met elkaar beginnen te maken. Vanaf week zeven word het embryo foetus genoemd. Hoewel het hoofdje er nog wat bobbelig uitziet en in een wat eigenaardige hoek op het lijf staat, het ligt voorover op de borst, krijgt het toch al een menselijke vorm.

De hormonen kunnen nu het lichaam van je vrouw aardig dol maken. Misschien is ze heel erg misselijk, en ook wisselt haar stemming misschien vaak van blij naar verdrietig. Je zal nu wel merken dat ze onder invloed van de hormonen ook sterker ruikt. De hormonen kunnen er ook voor zorgen dat in de eerste maanden van de zwangerschap je vrouw meer last hebt van acne. Na de derde maand is dit veelal ook verdwenen, en zal ze er beter uit zien dan ooit. Deze hormonen heb ze toch nodig om te zorgen dat alle goede stoffen bij jouw kindje terecht komen. Bij de meeste vrouwen is de ergste misselijkheid na de eerste drie maanden verdwenen.

Week 8

2 maanden zwangerDe baby is ongeveer 2 cm groot. Een belangrijke week want de inwendige organen van je baby zijn nu helemaal gevormd. De baby begint al een echt mensen gezichtje te krijgen en is in een paar weken tijd tot vele miljoenen cellen uitgegroeid. Je vrouw is nu 2 maanden zwanger.
Ondanks dat de risico volle weken nog niet voorbij zijn, neemt de kans op een miskraam of dat er iets fout gaat met jullie kindje sterk af. In de eerste maand heeft je kindje tot 60% kans op afwijkingen als er iets mis gaat, in de tweede maand is dat nog 30% en in de derde maand daalt dit zelfs tot maar 10%.

Maar het blijft natuurlijk oppassen met babyziektes als rodehond, toxoplasmose, eetgewoonte etc. Roken en alcohol zijn uit den boze tijdens de gehele zwangerschap. Althans voor je vrouw dan wel te verstaan. Roken laat je ook beter in het bijzijn van je vrouw.

En het leuke, jullie kunnen het nog niet voelen, maar de baby begint al te bewegen. Het hartje klopt al krachtig met een duidelijk ritme. De huid is zo dun als papier waardoor de bloedvaten er doorheen schemeren. De grootste gewrichten zoals de heupen, schouders, ellenbogen en knieën worden nu gevormd. Aan de handjes zijn al steeds duidelijker vingertjes waar te nemen. Na  2 maanden zwanger gaat de groei van je kindje heel hard met wel een centimeter per week.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT