1 maand zwanger

week 2 zwangerschap

Week 1

In week 1 is er nog niet echt sprake van een zwangerschap maar bij de vaststelling van een zwangerschap wordt teruggeteld van de datum van de laatste menstruatie. Er is een formule voor op vruchtbaarheidscalculator.be.
In deze week zou je partner ongesteld moeten zijn en over ongeveer twee weken zal er een eisprong plaatsvinden waarna een zwangerschap kan ontstaan. Van de 1ste tot de 14de dag rijpt er een eitje in de eierstokken.
Rond dag 14 is dit eitje rijp en vindt er een eisprong plaats. Dan is je vrouw vruchtbaar en kan zwanger worden. Dus eigenlijk is week 1 van de zwangerschap de 2 weken voordat je vrouw zwanger kan worden. Volg je nog? Want 1 maand zwanger bestaat eigenlijk niet !

Week 2

In week 2 is je vrouw ook nog niet zwanger want volgende week kan de bevruchting plaatsvinden. In week 2 weet je nog niet of jullie papa en mama worden maar als je vrouw straks zwanger is dan was dit week 2. 1 maand zwanger blijft ingewikkeld ;-)

Er is in deze week nog niet echt sprake van een zwangerschap. De menstruatie is net achter de rug en de eisprong zal over ongeveer een week plaatsvinden waarna er een zwangerschap kan ontstaan. Dus bereid je voor! Vrijen om zwanger te worden.

Week 3

week 2 zwangerschapIn deze week zal waarschijnlijk de eisprong plaatsvinden. Een eicel maakt zich vrij uit een van de twee eierstokken en begint zijn reis naar de baarmoeder. Jouw zaadcellen hebben nu 12 tot 24 uur de tijd om het eitje te bevruchten. De reis gaat via de eileider en zal hier 300 miljoenen zaadcellen van jou tegenkomen. Maar één zaadje kan het eitje bevruchten en direct hierna wordt de eicel hermetisch afgesloten voor anderen. Als het eitje wordt bevrucht door de gelukkige zaadcel begint het zich direct te delen en vervolgt zijn weg, al gauw wordt het een trosje van tientallen cellen.

Het bevruchte eitje heeft nu 64 chromosomen, wat de blauwdruk van jouw kindje is zoals het er later uit komt te zien en hoe het zich ontwikkelt. Zo’n dertig uur na de bevruchting deelt het bevruchte eitje zich in twee identieke cellen, na tien uur delen de cellen zich weer, naar vier cellen. Na drie dagen zijn er zestien cellen. Na vier dagen is het een hompje van meer dan honderd cellen. En naar zes dagen zijn het al tweehonderd cellen.

Het eitje wordt nu blastocyst genoemd en lijkt op een klein besje. Het bestaat uit twee lagen: de buitenste laag wordt later de placenta en de binnenste laag de baby. In de eerstvolgende dagen zweeft de blastocyst vrij rond in de baarmoeder en wordt gevoed met een soort melk uit de klieren van de baarmoederwand. Tegen het eind van de derde week begint het besje zich te hechten aan de verdikte baarmoederwand (implantatie).

Als dit gebeurd is, spreken we van conceptie. Ondertussen wordt door de hormonen oestrogeen en progesteron de baarmoeder gereed gemaakt zodat het bevruchte eitje zich kan innestelen, dit duurt ongeveer een dag of drie en zolang duurt het ook voor het eitje in de baarmoeder is aangekomen. Goeie timing.

De innesteling van de eicel vindt weer ongeveer vier dagen later plaats, dit gaat soms gepaard met een beetje bloedverlies, waardoor sommige vrouwen denken nog een lichte menstruatie gehad te hebben. Bij de bevruchting staat het geslacht van jouw kindje al vast.

Week 4

De baby is nog minder dan 1 mm groot. In deze periode kan het vermoeden ontstaan dat je vrouw eventueel zwanger is. Ze zal binnenkort haar menstruatie verwachten en misschien voelt ze al enige tekenen die kunnen wijzen op een zwangerschap.

1 maand zwangerDe baarmoedermond verandert in deze periode van rozerood naar blauwachtig en dat komt omdat deze door de hormonen meer doorbloed raakt. Haar schaamlippen raken ook meer doorbloed en daardoor ook wat meer opgezwollen. Sommige vrouwen hebben iets meer last van afscheiding, dit is heel normaal. In de baarmoeder heeft de boel ook niet stilgezeten, de cellen vermenigvuldigen zich in een razendsnel tempo en gaan verschillende functies vervullen. De buitenste laag cellen rond het embryo vormt een soort wortel die vanuit de baarmoederwand de basis wordt van de placenta.

Intussen groeperen de binnenste cellen zich in twee, dan drie lagen, die later zullen uitgroeien tot verschillende lichaamsdelen van je baby. Andere cellen ontwikkelen zich tot het vruchtvlies. Aan het eind van de week heeft het embryo zich geheel in de baarmoederwand genesteld. Langzaam aan wordt de placenta en dooierzak gevormd waaruit de embryo bloedlichaampjes kan vormen.

Een hele belangrijke week waarin niks mag misgaan. Hoe moeilijk het ook is om jullie vermoeden te bevestigen, het doen van een zwangerschapstest heeft na 1 maand zwanger nog echt geen zin.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT