Wat is postnatale depressie?

Wat is postnatale depressie? Natuurlijk is de geboorte van een kind een van de mooiste gebeurtenissen in een mensenleven. Maar naast mooi, is het vooral ook erg ingrijpend. Heel jullie leven staat op zijn kop. Het is een hele verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een baby. Vooral als jullie baby huilende baby en niet slaapt. Het kan voorkomen dat mama’s somber, neerslachtig en lichtelijk depressief worden. Meestal gaat dit vanzelf over. Wanneer dit echter langere tijd aanhoudt, kan er sprake zijn van een postnatale depressie. Als nieuwbakken papa kun je je vriendin of vrouw daarom het beste goed in de gaten houden net na de bevalling en voorbereid zijn.

Symptomen van een vrouw met postnatale depressie

Wat is postnatale depressieZoals hierboven verteld wordt, komt het voor dat jonge moeders last hebben van sombere gevoelens, zich neerslachtig voelen en prikkelbaar zijn. Een vrouw met een postnatale depressie vertoond bovenstaande symptomen. Daarnaast beleeft ze weinig geluk en plezier aan de baby, toont ze geen initiatief of interesse in de zorg, is ze vergeetachtig, boos, prikkelbaar en onzeker en heeft ze last van huilbuien. Soms gaat het nóg verder en krijgt ze last van waanbeelden en leeft ze niet meer in de realiteit. Wat is postnatale depressie?

Oorzaken van een postnatale depressie

Er zijn een drietal factoren die een postnatale depressie kunnen veroorzaken. Allereerst zijn er biologische factoren. Onder deze categorie vallen zaken als erfelijkheid om depressief te worden en lichamelijke oorzaken zoals vermoeidheid en uitputting. Dan heb je de sociale factoren. Hieronder vallen het slecht om kunnen gaan met grote veranderingen of stress door relatieproblemen of onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden. Ook kunnen vrouwen het gevoel hebben dat ze niet aan het ideaalplaatje voldoen. Tenslotte zijn er ook psychische factoren. Dit zijn karaktereigenschappen die de kans op een depressie verhogen, zoals onzekere vrouwen of vrouwen met hoge verwachtingen van zichzelf.
Ook kunnen een moeilijk verlopen zwangerschap of een hele zware bevalling leiden tot een postnatale depressie.

Behandeling van een postnatale depressie

Allereerst is het belangrijk dat een postnatale depressie snel wordt opgemerkt door jou of je partner. Neem de klachten serieus, praat erover met de omgeving, bespreek welke onderdelen van de zorg overgenomen kunnen worden door de partner of familie en zoek hulp bij een therapeut of huisarts. Indien dit niet helpt, kunnen medicijnen als antidepressiva ook helpen in het ergste geval maar raadpleeg altijd eerst jullie arts.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT