Vaste babyvoeding in een notedop

Vaste babyvoeding
De eerste drie tot vier maanden krijgt elke baby enkel borstvoeding of flessenmelk. Vanaf het einde van de derde maand wordt die aangevuld met een fruitsapje: 1 à 2 koffielepels appelsiensap of roze pompelmoes en enkele koffielepels water, dit als voorbereiding op de vaste babyvoeding die in België een aanvang neemt met het fruitpapje.

Op de leeftijd van vier maanden begint men met het eigenlijke fruitpapje.
Recept voor het eerste fruitpapje:

  • ½ appel of peer
  • ½ banaan
  • ½ appelsien of ¼ roze pompelmoes
  • Een bindmiddel (meestal 1 babykoek)
Let wel op dat de koek glutenvrij is. Gluten zijn eiwitten die je in granen terugvindt en die kunnen leiden tot een overgevoeligheid met een levenslang dieet tot gevolg. Pas vanaf de leeftijd van zes maanden mogen producten van tarwe, haver en gerstemeel (die gluten bevatten), gegeven worden.

GroentenpapVaste babyvoeding

Vanaf ongeveer vijf maanden wordt, als vaste babyvoeding, groentenpap gegeven. Meestal wordt begonnen met makkelijk verteerbare groentjes zoals bloemkool, spinazie, wortelen en witloof.

Receptjes voor een groentepapje:

  • Wortelpuree: Kook ½ aardappel en 70 g wortel, pureer
  • Broccoli-puree met rijst: Kook 1 stronkje broccoli en pureer, kook 1 tot 2 eetepels ongekookte witte rijst en voeg samen met kookvocht van de broccoli, toe. Roer door elkaar.
Op Babyinfo.be vind je heel veel verschillende receptjes, voor vaste babyvoeding, die gemakkelijk te maken zijn en heel gezond. Uiteraard zijn er ook, tientallen merken babyvoeding die je alles kunnen aanbieden, van fruitsapjes, over fruitpapjes tot volledige maaltijden in potjes. Op de potjes vind je altijd een aanduiding over voor welke leeftijd de inhoud besteld is.

En na de eerste vaste babyvoeding

  • Vanaf zes maanden krijgt je baby ook vis (kabeljauw, tong, wijting), vlees (mager), kip, kalkoen en peulvruchten.
  • Vanaf ongeveer de achtste maand wordt dit aangevuld met boterhammen, smeerkaas, plattekaas, en in het begin 1 x per week geel van een ei
  • Met koemelk, yoghurt en plattekaas wordt aangeraden om te wachten tot de leeftijd van 1 jaar

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT