Tien rare (maar normale) dingen over je baby

je baby
Natuurlijk hebben al die boeken en lessen je voorbereid op alle grote dingen zoals weeën en de bevalling, de onvermijdelijke slapeloze nachten enzovoort. Maar wat met projectiel kaka of draaiende oogjes? Vooraleer je naar de telefoon grijpt om de kinderarts te bellen, heb ik hier tien vreemde maar compleet normale dingen over je pasgeborene op een rijtje gezet.

1. Explosieve kaka
Het is misschien niet echt explosief maar je bent pas echt geïnitieerd in het ouderschap als je met minstens één of twee luierexplosies te maken gehad hebt. Je bent zeker niet de eerste die de kaka van de muren zult wassen.

2. Melkkorstjes
Het ziet er niet echt mooi uit, maar het is zeker niet abnormaal. Melkkorstjes komen bij heel veel baby’s voor tijdens hun eerste levensmaanden. Waarom? Niemand weet het zeker. Je kan de korstjes een paar keer per week met baby olie insmeren en dan na een kwartiertje met een fijn kammetje de korstjes verwijderen. Baby in bad, shampoo, goed uitspoelen en klaar!

3. Rare kreunende geluidjes
Als je enkel wat getater en gehuil had verwacht van je baby, dan staat je een verrassing te wachten. Baby’s maken ongelooflijk veel geluiden. Je baby zal snurken, snuiven, kreunen en zuchten. Af en toe denk je zelfs dat je een varkentje in huis hebt. De neusholtes van je baby’tje zijn redelijk smal en soms blijven er slijmpjes zitten in deze holtes. Als je een hele symfonie aan geluiden hoort, kun je eens proberen om de neusholtes vrij te maken.

je baby4. Borstjes
Je partner is gedurende heel haar zwangerschap geplaagd geweest door hormonen en je baby wordt ook beïnvloed door deze hormonen. Een van de bijwerkingen kan dus ‘borstjes’ zijn. Door de blootstelling aan de hormonen lijkt het wel of je baby met borstjes geboren wordt. Maar geen paniek, deze zullen weer verdwijnen na een tijdje.

5. Willekeurige spastische bewegingen
Het kan soms een beetje vreemd zijn om je baby plots zo’n spastische bewegingen te zien maken, maar het is allemaal normaal. Je baby ervaart vele veranderingen en een van deze veranderingen is de Moro reflex (schrikreflex). Als je baby’tje zich vaak wakker schrikt, is het misschien handig om hem/haar in te bakeren.

6. Gezwollen geslachtsdelen
Hier ook niet panikeren. Je baby is blootgesteld aan veel hormonen en de zwellingen zullen vanzelf weer verdwijnen.

7. Constant niezen
Je baby  is extra gevoelig voor heel veel dingen waar jij al immuun voor bent. Als zij/hij dus aan het niezen gaat en niet ziek is, probeert hij/zij enkel ‘vreemde’ dingetjes te verwijderen die in haar/zijn neusje zitten. Het kan ook zijn dat je baby begint te niezen bij fel licht.

8. Bloed in de luier
Het kleinste druppeltje bloed in de luier zal iedere ouder laten panikeren. Maar er is niet steeds iets om je zorgen over te maken. Het kan zijn dat een pasgeboren meisje een ‘mini-menstruatie’ meemaakt door de blootstelling aan al dat oestrogeen in de baarmoeder. De hormonen zullen zich snel genoeg herstellen. Het kan ook zijn dat er een wondje veroorzaakt is door een zware bevalling. Raadpleeg een arts als je je echt zorgen maakt.

9. Scheel kijken
In het begin mag je zeker verwachten dat je baby’s oogjes een beetje alle kanten op draaien. Het zal even duren voor je baby complete controle heeft over de oogspieren en zich kan beginnen focussen. Het kan zelfs zo zijn dat het lijkt alsof je baby een beetje scheel kijkt omwille van de brede neusbrug, kunnen sommige huidplooien het wit van de ogen een beetje maskeren. Dus neem een kijkje van dichtbij.: staan de pupillen van je baby op dezelfde lijn en bewegen ze samen? Dan zit het allemaal in jouw hoofd!

10. Vreemde vorm van het hoofd
Het is helemaal niet makkelijk: op de wereld komen. De baby doet extra zijn best om via het geboortekanaal naar buiten te komen. Het is helemaal niet vreemd dat hij er een beetje paars en vreemd uitzag zo net na de geboorte. Het hoofdje van je baby kan dan ook wat afgeplat worden door de geboorte.

Of zelfs later, hij kan dan wat afgeplatte stukjes krijgen als hij veel op zijn rug ligt. Probeer hem af en toe op je arm te houden of leg hem, onder toezicht, wat meer op zijn buikje overdag. Plaats zijn speelgoed nu eens links en dan eens rechts van hem, om te voorkomen dat er een voorkeurszijde ontwikkeld wordt.

3 Comments

  1. Koenraad

    Net weer wakker gesprongen door vreemde geluiden van de baby, lijkt inderdaad zoals hierboven beschreven werd op een klein zwijntje, lief maar heel vermoeiend, neusje zelf vrijmaken durf ik nog niet omdat ze nog zo klein is (5 weekjes), binnen een paar uur eens aan de mama vragen, bedankt voor de nuttige info want had toch wat schrik dat er iets niet in orde was 😴👨‍👩‍👧😴

  2. Joris

    Haha net als de vorige comment ben ik tijdens het slapen van de rest van het nieuwe gezinnetje aan het lezen over de geluiden die de kleine baby aan het maken is. Het klinkt zorgelijk maar gelukkig is dat gekreun af en toe dus normaal :)

  3. Niels

    Hier terecht gekomen via “baby rare geluiden” op Google. Klopt dus echt volledig. Niet alleen via de ademhaling, soms krijg je er een knoert van een scheet voor niks erbovenop. Man man waarom zegt niemand dat op voorhand 😁

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT