Tandjespijn

tandjespijn
Tandjespijn. Wanneer je baby rond de leeftijd van zes maanden wat vaker zeurderig is dan normaal of last heeft van diarree of lichte koorts, dan zou het wel eens kunnen dat zijn eerste tandjes eraan zitten te komen. Sommige baby’s hebben helemaal geen last van tandjespijn bij doorbrekende tandjes, dus het kan best zijn dat je kleintje tandjes gekregen heeft zonder dat je er iets van gemerkt hebt.

Maar bij de meeste kinderen gaat deze stap in hun ontwikkeling niet ongemerkt voorbij. Ze grijpen vaak met hun handjes naar hun gezichtje, kwijlen meer en kauwen graag op speeltjes of op hun vingertjes.

Heb je een vermoeden dat je baby tandjes krijgt? Dan kan je even aan zijn tandvlees voelen.  Dat vertoont meestal een bobbel op de plaats waar een tand zit aan te komen. Het tandvlees is op die plaats wit of net rood en een beetje gezwollen. Wanneer de tand doorgebroken is, verdwijnen de ongemakjes bij je baby. Is dat niet het geval, dan is je kindje wellicht gewoon ziek.

Over het algemeen komen eerst de twee onderste snijtanden tevoorschijn, gevolgd door de twee bovenste en dan de tanden aan weerszijden van die vier bijters. De meeste baby’s hebben hun eerste acht tandjes rond de leeftijd van acht maanden.

tandjespijnHet is natuurlijk niet fijn om je kleintje pijn te zien lijden. Je kan de klachten dan wal niet voorkomen, maar je kan de pijn wel enigszins beperken door het tandvlees lichtjes te masseren op de pijnlijke plaats. Je zal merken dat je baby daar erg dankbaar op reageert door op je vinger te bijten.

Er bestaan ook speciale op de markt die je kindje kan gebruiken om de pijn te verbijten. Sommige daarvan bevatten vloeistof en kunnen in de koelkast bewaard worden. Wanneer je baby op een gekoelde bijtring bijt, zorgt dat voor extra verlichting van de pijn.

Er zijn ook een aantal (traditionele en homeopathische) geneesmiddelen op de markt die tandjespijn bij doorbrekende tandjes verlichten. We kunnen echter niet genoeg benadrukken dat je daar voorzichtig mee moet zijn. Medicatie geef je eigenlijk beter nooit op eigen houtje aan je baby, en je kleintje moet ook leren om – binnen bepaalde grenzen – een beetje pijn te verdragen.

Verder geven we nog even mee dat tandartsen adviseren om vanaf het doorbreken van de eerste melktand de tandjes van je baby dagelijks te poetsen met een speciale tandpasta aangepast aan zijn leeftijd. Bij je apotheker of drogist kan je terecht voor een speciale babytandenborstel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT