Eerste hulp bij tandjespijn

tandjespijn
Wanneer je baby rond de leeftijd van zes maanden wat vaker zeurderig en rustelozer is dan normaal of last heeft van diarree of lichte koorts, dan zou het wel eens kunnen dat zijn eerste tandjes eraan zitten te komen. Sommige baby’s hebben helemaal geen last van tandjespijn bij doorbrekende tandjes, dus het kan best zijn dat je kleintje tandjes gekregen heeft zonder dat je er iets van gemerkt hebt. Ontdek hier de tekenen van doorkomende tandjes en wat je kan doen tegen tandjespijn.

tandjespijnDe eerste tandjes komen eraan

Bij de meeste kinderen gaat deze stap in hun ontwikkeling niet onopgemerkt voorbij. Ze grijpen vaak met hun handjes naar hun gezichtje, kwijlen meer en kauwen graag op speeltjes of op hun vingertjes. Ook een verminderde eetlust en luieruitslag kunnen tekenen zijn van doorkomende tandjes. Aan deze symptomen herken je de aankomst van je baby’s eerste tandjes.

Heb je een vermoeden dat je baby tandjes krijgt? Dan kan je even aan zijn tandvlees voelen. Dat vertoont meestal een bobbel op de plaats waar een tand zit aan te komen. Het tandvlees is op die plaats wit of rood en een beetje gezwollen. Wanneer de tand doorgebroken is, verdwijnen de ongemakjes bij je baby. Is dat niet het geval, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

Over het algemeen komen eerst de twee onderste snijtanden tevoorschijn, gevolgd door de twee bovenste en dan de tanden aan weerszijden van die vier bijters. De meeste baby’s hebben hun eerste acht tandjes rond de leeftijd van acht maanden.

Wat kan je doen om de tandjespijn te verzachten?  

Het is natuurlijk niet fijn om je kleintje pijn te zien lijden. Je kan de klachten van tandjespijn dan wel niet voorkomen, maar je kan de pijn wel enigszins beperken door het tandvlees zachtjes te masseren op de pijnlijke plaats. Je zal merken dat je baby daar erg dankbaar op reageert door op je vinger te bijten.

Er bestaan ook speciale zalf, een tandvleesbalsem, die je kan inmasseren op de pijnlijke plek aan het tandvlees om de pijn te verzachten. Sommige daarvan bevatten vloeistof en kunnen in de koelkast bewaard worden.

Een ander pijnverzachtend middel tegen tandjespijn is een bijtring of een ander object waar je baby op kan bijten Op de markt van vandaag bestaat er een grote variëteit in bijtringen: siliconen en houten, in alle mogelijke kleuren en vormen. Ook bijtkettingen en bijthandschoentjes zijn alternatieven voor een bijtring. Door de druk tegen de pijnlijke plaats in het tandvlees wordt de pijn verlicht. Je kan ook de bijtring of een alternatief in de koelkast steken (niet in de diepvriezer!) voor een extra verdovend effect. Wanneer je baby op een gekoelde bijtring bijt, zorgt dat voor extra verlichting van de pijn.

Er zijn ook een aantal (traditionele en homeopathische) geneesmiddelen op de markt die tandjespijn bij doorbrekende tandjes verlichten. We kunnen echter niet genoeg benadrukken dat je daar voorzichtig mee moet zijn.

Verder geven we nog even mee dat tandartsen adviseren om vanaf het doorbreken van de eerste melktand de tandjes van je baby dagelijks te poetsen met een speciale tandpasta aangepast aan zijn leeftijd. Bij je apotheker of drogist kan je terecht voor een speciale babytandenborstel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT