Tandjes poetsen

Tandjes poetsen
En dan is daar de dag dat je kind tandjes heeft. Het begint zo na 6 maanden en de eerste tandjes zijn een feit meestal zo tussen 12 en 15 maanden. Je bent daar vast  al eerder achtergekomen want het kan toch pijnlijk of in ieder geval vervelend voor je kindje zijn, de tandjespijn.

Je merkt het aan huilen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, vermindering van eetlust en bijten op alles wat binnen handbereik ligt: speeltjes, boekjes, doekjes en jouw vingers. Soms krijgt je kindje zelfs een beetje temperatuurstijging tot 38,2 °C, maar dat is geen koorts. Dus geen paniek.

Je kan het simpel voelen of de tandjes doorkomen door met je vinger langs het tandvlees te wrijven. Als de tand bijna door het tandvlees breekt voel je er een harde ribbel of bobbel onder zitten en het tandvlees is  lichter van kleur of net ietwat roder en gezwollen.

Tandjes poetsenEerst komen de onderste snijtandjes door, dan de bovenste en tenslotte de tandjes aan weerszijden. Het melkgebit is klaar zo ongeveer na de tweede verjaardag en heeft dan 20 tandje: 4 keer 2 snijtanden, 4 keer 1 hoektand en 4 keer 2 kiezen.

Maar nu de tandjes er zijn begint natuurlijk ook de verzorging ervan. Want jong geleerd is oud gedaan.

Waarom is tandenpoetsen belangrijk?
Natuurlijk blijft een melkgebit schoon als je het poetst en voorkomt het een slechte adem wat niet zo fijn is als je ’s avonds nog even knuffelt voor het slapen gaan . Maar de fluoride in de pasta zorgt ook voor sterke tanden en voorkom je gaatjes. Je zal begrijpen dat een gezond melkgebitje belangrijk is  voor nu en ook voor later. Dus samen poetsen met je kindje!

Wanneer begin je met tandenpoetsen?
Als de eerste tandjes zichtbaar zijn kan je al met poetsen beginnen. Een keertje per dag en dan het best ’s avonds met een heel klein beetje fluoridehoudende peuterpasta (max. 500 ppm. Fluoride) is voldoende.

Zoek een leuk en eigen borsteltje uit dan wordt het poetsen nog een gezellige gebeurtenis ook. Neem in het begin een beetje fluoride-peutertandpasta als je gaat poetsen. Als je kind ongeveer twee jaar oud is dan is het tijd om het hem zelf te laten doen, met jouw hulp natuurlijk.

Hoe kun je het beste tandjes poetsen?
Ga met je kind op schoot zitten of laat hem zitten op de aankleedtafel. Poets niet te hard met korte heen-en-weer bewegingen. Poets net zoals je dat bij jezelf doet; de binnen- en de buitenkant van de tanden en bovenop de kiezen. Je mag best ook het randje van het tandvlees voorzichtig meepoetsen. Kies een vaste volgorde zo dat je niets overslaat net zoals je zelf, hopelijk, ook doet.

Na het poetsen natuurlijk ook even spoelen. En je zal zien dat spelen met ‘bolle wangetjes’ toch niet zo eenvoudig zal zijn voor een kleintje. Dus oefenen en geduld hebben. Ook als het voetbal op TV al begonnen is. Eén slokje water om te spoelen is meer dan genoeg. En als je kindje zelf al poetst neem dan toch de tijd het zelf nog een keertje per dag na te doen

Met welke borstel en tandpasta moet je poetsen?
Voor jonge kindjes is een zachte baby- of peuterborstel de beste keus want dan kan je overal het beste bij. Kies iedere 3 maanden een nieuw tandenborsteltje. Kies wel, en dat is belangrijk, een fluoride-peutertandenpasta. In Grote Mensen pasta zit veel te veel fluoride en als ze de pasta doorslikken krijgt je kindje te veel fluoride binnen. En, je begrijpt het al, dat is voor kleintjes niet zo goed.

Wat doe je als je kind niet gepoetst wil worden?
Tsja, dan moet je je geduld en creativiteit aanspreken. Wat kan helpen is om van het poetsen een spelletje te maken. Ga geen ruzie maken want dat leidt to niets. Stop er gewoon even mee en probeer het na een tijdje nog eens. En een tandenpoetsen liedje zingen kan natuurlijk ook.

Mis je de inspiratie voor een potentiële tandenpoets hit dan kan dit wellicht helpen:

Op de melodie van Vader Jacob:

Tandjes poetsen, tandjes poetsen,
heen en weer, heen en weer.
Goed je tandjes poetsen, goed je tandjes poetsen,
nog een keer, nog een keer…

Tandjes poetsen, tandjes poetsen,
heen en weer, heen en weer.
Goed je tandjes poetsen, goed je tandjes poetsen,
bijna klaar, bijna klaar.

Klaar!!

Tenslotte nog een paar tips:

  • laat je kindje niet in bed of de box met een flesje of speen met zoetigheid liggen
  • laat je kindje niet te lang aan het flesje met fruitsap sabbelen want die zuren zijn echt niet goed voor het jonge gebitje
  • laat je kindje vanaf een maandje of 7 uit een beker drinken dan is dat eeuwige gesabbel ook niet meer nodig
  • denk aan een tandenpoets lied!
  • blijft het lastig, poets dan eerst de tanden van de knuffel en dan die van je kindje
  • wees creatief, je eigen papa en mama en hebben het jou ook geleerd.

1 Comment

  1. Pingback: eerste tandjes krijgen | papaworden.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT