Slaapproblemen bij baby ‘s

slaapproblemen bij baby
Binnen de slaapproblemen bij baby ’s onderscheiden we twee situaties: baby’s die nu en dan huilen wanneer ze moeten slapen (vooral in het begin) en baby’s die om aandacht huilen als het bedtijd is (vanaf 6 maanden).

Baby’s die af en toe huilen bij het slapengaan
Alle ouders zullen al wel meegemaakt hebben hoe hun baby huilt wanneer hij naar bedje wordt gebracht. Een eerste manier om hier, bij kinderen jonger dan een jaar, mee om te gaan is gewoon je baby wat laten huilen, tot hij vanzelf in slaap valt. Je hoort mensen trouwens wel eens zeggen: “je baby huilt zichzelf wel in slaap”.

Veel ouders hebben de neiging om in dit geval evenwel al te snel te gaan kijken of alles goed is met hun kindje. Deze bezorgde reactie is begrijpelijk maar kan een negatief effect hebben. Vooral als je je baby uit bed haalt en knuffelt als hij huilt, zal hij een verkeerde gewoonte “aankweken” waarbij hij “leert” dat hij wordt geknuffeld telkens hij huilt bij het slapengaan. Geef je baby gewoon rustig de tijd om zelf in slaap te vallen. Duurt het huilen te lang, ga dan eens even de kamer binnen maar beperk je aanwezigheid tot een korte geruststelling.

Baby’s die huilen om aandacht bij het slapengaan
Baby’s die de leeftijd van zes maanden hebben bereikt, durven al eens te huilen om aandacht wanneer het tijd is voor het slapengaan. Dit doet zich vooral voor wanneer kindjes veel huilen in hun bedje en tegelijkertijd te veel aandacht kregen van de ouders. Technieken om je baby te leren slapen, die in dit geval gunstige gevolgen blijken te hebben, zijn het tot stand brengen van een “standvastig slaapritueel” en het geleidelijk terugschroeven van die aandacht vanwege mama en papa.

slaapproblemen bij babyDe eerste techniek, het tot stand brengen van een slaapritueel, bestaat erin om voor het slapengaan een bepaald ritueel in te voeren. We geven volgend voorbeeld: eerst de baby voeden, vervolgens hem verschonen, daarna eventueel zijn fopspeen geven, nog eens zachtjes over de wangetjes wrijven, hem ondertussen lief toespreken en met steeds ongeveer dezelfde woordjes of geluidjes zachtjes de kamer verlaten. Uiteraard is dit slechts één mogelijkheid van zo een “slaapritueel”. Als de ouders maar rustig en vooral ook op dezelfde manier te werk gaan.

De tweede techniek, het afbouwen van de aandacht vanwege mama en papa, is minder eenvoudig. Kindjes kunnen in het begin immers nog harder en langer gaan wenen, juist omdat ze die aandacht niet meer krijgen. Bovendien is het voor de ouders niet altijd even makkelijk om het schreien van hun kleintje te negeren. Toch is dit hier de beste aanpak.

Voor ouders die het emotioneel te moeilijk vinden om hun baby te horen schreien, zijn er de volgende tips: zorg dat je het huilen minder goed hoort, blijf uit baby’s gezichtsveld als je toch gaat kijken en als je het niet kan laten hem te troosten: laat hem in ieder geval in zijn bedje liggen.

Samenvattend, ter voorkoming van slaapproblemen bij baby ‘s, is het beter om je baby de aandacht te geven die hij vraagt (en die broodnodig is), terwijl hij wakker is. Te veel aandacht geven aan een gezonde baby die huilt bij het slapengaan, zorgt er alleen maar voor dat het kindje in kwestie slapen en huilen al gauw gaat associëren met aandacht en genegenheid. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT