Papa’s en borstvoeding geven

borstvoeding geven
De meeste aanstaande papa’s weten dat borstvoeding de beste voeding voor de baby is. Moedermelk bevat de perfecte combinatie voedingstoffen en baby’s die borstvoeding krijgen, hebben heel wat voordelen o.a. minder kans op zwaarlijvigheid, allergieën en zelfs een verhoogde intelligentie.

Borstvoeding geven is bovendien ook gratis, je hoeft het niet klaar te maken of op te kuisen en het is de perfecte manier om een hechte band te scheppen tussen mama en de baby. En geloof me, de luiers van een baby die borstvoeding krijgt, ruikt een pak aangenamer dan baby’s die flesvoeding krijgen.

Borstvoeding gevenToch veranderen de gevoelens van papa ten opzichte van borstvoeding vaak als de baby er is. Het is niet zo dat vaders dit alles niet steunen, maar je kan je als papa soms het vijfde wiel aan de wagen voelen.
Je zou je kunnen afvragen dat het voor jou niet moeilijker gaat worden om dezelfde band te krijgen met de baby als de moeder heeft. Je voelt je een beetje ontoereikend omdat je je baby niet hetzelfde kunt geven als je partner. Soms kun je het zelfs een beetje erg vinden dat je baby tussen jou en je partner komt te staan.

Je moet je zeker niet terugtrekken omdat je partner het voeden van de baby in handen neemt. Het is zelfs bewezen via studies dat hoe meer steun je biedt aan je partner, hoe langer vrouwen de borstvoeding zullen volhouden. Dus papa’s spelen zeker een belangrijke rol bij de borstvoeding.

Hier zijn een paar manieren om borstvoeding beter te maken voor iedereen.

  • Bied steun en wees attent. Het is hard werken, borstvoeding geven, dus help je partner wanneer je maar kan. Breng een kussen of een glas water als ze de borst geeft of bied aan om de baby te laten boeren na het eten.
  • Breng gewoon zo veel mogelijk tijd met je baby door. Ga met hem wandelen, gebruik de draagzak om boodschappen te gaan doen of speel gewoon samen op de vloer. Dit geeft je de kans vaker alleen te zijn met je baby en je zult je zekerder in je rol als papa voelen.
  • Wees geduldig als je partner minder interesse heeft in seks dan voor de baby er was. Een baby’tje breng heel wat hormonale schommelingen met zich mee voor mama.
  • Voed je baby met moedermelk via het flesje. Als mama het ziet zitten om af en toe melk af te kolven, kun je je baby ook via het flesje moedermelk aanbieden en sommige voedingen van haar overnemen. Wacht zeker tot de baby 3 à 4 weken oud is, zodat hij gewoon is om borstvoeding te krijgen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je baby niet zo happig is om uit een flesje te drinken. Dit heeft dan zeker niets met jou, als papa, te maken maar alles met de plastic spenen.
  • Bouw aan de relatie met je baby door veel huidcontact te hebben. Knuffelen, baden, lezen in de zetel terwijl de baby op je borst ligt, het zijn allemaal manieren om je band te versterken. Fysiek ben je even dicht bij elkaar als wanneer mama borstvoeding geeft.
Lees nog meer over borstvoeding geven op Babyplaza.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT