Papa zijn en borstvoeding

Papa zijn en borstvoeding
‘Mijn kindje krijgt borstvoeding. Dat is gemakkelijk voor mij want dan hoef ik niets te doen!’ Een simpele mannengedachte maar niet altijd de juiste. Niet alleen als jullie kindje net geboren is maar ook daarvoor al, tijdens de zwangerschap, zou je een geweldige partner zijn als je je vrouw steunt.

We geven je enkele goedbedoelde en handige tips als je dreigt papa te worden of net geworden bent:

  • Borstvoeding geven is niet voor alle mama’s gemakkelijk en vanzelfsprekend. Het is ook een keuze van jullie samen en niet alleen van je vrouw. Praat er over zodat ze zich gesteund voelt in de keuze en er niet alleen voor staat. En steun haar ook als de goed bedoelde adviezen van haar moeder, schoonmoeder en vriendinnen komen. Het is jullie keuze samen om borstvoeding te geven.
  • Ga mee naar de informatiebijeenkomsten over borstvoeding. Het helpt jou te begrijpen wat je vrouw zoal kan meemaken bij het geven van borstvoeding en wat er aan gedaan kan worden als het even niet zo gemakkelijk gaat. Ze zal blij zijn met je steun, hulp, betrokkenheid en begrip.
  • Toon je belangstelling voor borstvoeding en de gevoelens van je vrouw ook na de informatiebijeenkomsten. Want soms zal ze het er niet gemakkelijk mee hebben.
  • Papa zijn en borstvoedingDoe, ongevraagd, de huishoudelijke werkzaamheden. Als je vrouw ’s nachts wakker moet worden voor een voeding, zorg er dan voor dat ze toch de rust krijgt die ze nodig heeft. En heb ook begrip als ze een korte nacht gehad heeft en ze misschien wat minder lief is dan normaal.
  • Mama geeft de borstvoedingen. Daar kan je weinig mee helpen. Maar je kan wel helpen met de verzorging van jullie nieuwe aanwinst. In bad stoppen, verschoon luier, knuffelen en spelen zijn toch wel taken die een nieuwe papa met plezier zou willen doen. Want het helpt niet alleen mama, het versterkt ook de band met je kindje.
  • Geef je vrouw complimentjes. Denk niet alleen dat je het waardeert, zeg het ook! Ze zal het leuk vinden als je een complimentje geeft en zegt dat je trots op haar bent en dat je het fijn vindt dat ze zo goed voor de baby zorgt.
  • Wees niet egoïstisch en voel je niet uitgesloten. De natuur heeft bedacht dat mama’s borstvoeding kunnen geven en dat ook graag doen. En niet om ons mannen uit te sluiten of jaloers te maken. Haar borsten zijn niet alleen van jouw, je zal ze nu toch even moeten delen met je kindje. En als het toch een beetje lastig is om minder aandacht te krijgen, zeg het haar dan en praat erover.
  • En als jij wat minder aandacht krijgt, knuffel haar dan eens extra of geef een massage. Zorg voor haar als ze borstvoeding geeft met een kopje thee. Of kom rustig naast haar zitten en laat haar ontspannen. Dat is goed voor mama en baby en dus ook voor jou.

1 Comment

  1. Pingback: Het verloop van baby’s voedingspatroon - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT