Na de bevalling: Roze wolk of donderwolk?

Na de bevalling
Roze wolk of donderwolk? Dat het na de bevalling van je baby vaak niet alleen rozengeur en maneschijn met zich meebrengt, kan je wel raden. Zo’n klein wezentje gooit heel je leven overhoop en zorgt er wel vaker voor dat de relatie met je partner onder druk komt te staan.

Maar liefst tweederde van de Britse ouders geeft aan dat ze met relatieproblemen te kampen hebben/hadden na de geboorte van hun baby. Bovendien geven ze aan dat die relatieproblemen niet speelden voor de komst van de baby.

De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van relatieproblemen blijkt het gebrek aan tijd voor elkaar. De zorg voor je baby en de vermoeidheid na de bevalling eisen hun tol, en tijd doorbrengen met je partner wil er dan wel eens niet van komen.

Na de bevallingToch geven zowel mannen als vrouwen aan dat ze er na een geboorte nood aan hebben om samen tijd zorgeloos tijd door te brengen, zonder zich zorgen te hoeven maken om hun baby. Daarnaast komt bij veel koppels hun seksleven op een laag pitje te staan.
Vrouwen voelen zich niet meer aantrekkelijk voor hun man, voelen zich te moe of zijn met hun gedachten bij hun baby.
Mannen veronderstellen soms dat hun partner (nog) geen zin heeft om te vrijen, of zien haar eerder als moeder dan als vrouw. En sommigen hebben inderdaad ook moeite met het feit dat het lichaam van hun vrouw veranderd is sinds ze mama geworden is.

De meest gangbare verklaring voor de spanning die tussen jonge ouders heerst is het feit dat ze na de geboorte op zoek moeten naar een nieuwe rolverdeling . Ze zijn niet alleen partner meer, maar ook mama en papa, en dat brengt een hoop extra taken met zich mee.

Bovendien vraagt het tijd om te groeien in die (dubbele) rol en om je partner in die (dubbele) rol te zien. De meeste koppels vinden na de bevalling spontaan een soort evenwicht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT