Hoe geef je baby een badje?

Hoe geef je baby een badje
Als nieuwe papa je kindje een badje geven is niet zo lastig als het lijkt als je deze richtlijnen volgt. Gebruik je gewone gezonde verstand en je zal een propere en blije Baby hebben. Met deze tips zullen Mama en je Baby trots op je zijn.

Hoe geef je baby een badje? Voorbereiding

 • Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt: haast en spoed is voor niemand leuk. Gaat de telefoon? Bel dan later terug.
 • Zorg ervoor dat je geen van beiden moe bent of honger hebt: een slecht humeur verpest de sfeer. En dan heeft Baby er ook niks aan.
 • Is de badkamer aangenaam warm? Laat zo’n 10 cm warm (niet: heet) water in het bad lopen. Test de temperatuur met – jawel – je elleboog, zoals in de film. Je elleboog voelt de temperatuur beter dan je hand – probeer maar!
 • Heb je alles bij de hand? Een paar droge (warme, zachte) handdoeken, een verse luier, een spons of washandje, babyzeep (hoewel gewoon water de eerste weken zeker volstaat), een plastic kannetje om water over Baby te gieten, schone kleertjes.
 • Vertel wat je doet: zo blijft alles en iedereen rustig.

Hoe geef je baby een badjeBaby’s veiligheid gaat voor alles: de belangrijkste tips op een rijtje

 • Laat eerst koud water in het bad lopen.
 • Meng koud en warm water goed en test de temperatuur met je elleboog (36 °C als je een thermometer gebruikt).
 • Laat niet meer dan 10 cm water in het bad lopen.
 • Laat Baby nooit alleen in bad: kleine baby’s kunnen verdrinken in een paar centimeter water.
 • Negeer de telefoon en de deurbel.

Daar gaan we dan

Hoe geef je baby een badje? Als je deze stappen volgt, kan het niet misgaan. Lukt het echt niet, dan kun je het nog altijd aan moeder de vrouw vragen: de vroedvrouw heeft het haar vast al voorgedaan.

 1. Kleed Baby uit, maar laat de luier aan.
 2. Wikkel Baby in een warme, zachte handdoek. Laat een omslag aan de rug, zodat je Baby’s hoofdje straks gemakkelijk kunt bedekken.
 3. Hou Baby vast onder de rug, met de beentjes onder je oksel en je hand onder Baby’s hoofdje.
 4. Hou het bij wat sprenkelen, zodat er zeker geen water in de oogjes kan.
 5. Giet met een kannetje wat water over Baby’s hoofdje en wrijf het zachtjes in (Baby’s haartjes zijn niet vuil of vet, dus een grondige schrobbeurt is niet nodig).
 6. Spoel en dep droog met een warme handdoek. Voorzichtig!
 7. Haal Baby uit de handdoek. Doe de luier uit en wrijf de meeste smurrie weg. Hou de handdoek bij de hand.
 8. Steek een arm achter Baby’s rug – rug en hoofdje rusten dus op de kromming van je elleboog – en neem de verst verwijderde arm vast. Je andere hand komt onder de poep en de beentjes.
 9. Til Baby in het bad.
 10. De aanraking met warm water zal een beetje vreemd zijn, doe het dus rustig aan. Sprenkel wat water tot Baby het oké lijkt te vinden en gebruik pas dan het kannetje. Zet je schrap voor wat gekrijs en forceer niks. Beter blij dan helemaal schoon!
 11. Gewoon water volstaat waarschijnlijk – Baby is toch niet echt vuil. Gebruik je toch zeep, gebruik dan niet te veel – dat maakt het afspoelen alleen maar moeilijk.
 12. Als Baby het leuk vindt, kunnen jullie samen wat spetteren: Baby went aan het bad en het is geweldig schattig.
 13. Leg een handdoek op je schoot, til Baby uit het bad en wikkel hem in de handdoek. Dep Baby droog en trek hem schone kleertjes aan.
 14. Voilà, dat is al één propere, blije baby. Dikke knuffel!

Niet vergeten

Navelstreng

Hou de navel een paar weken droog en schoon met ontsmettende doekjes en poeder, tot het stompje eraf valt. Breng de vroedvrouw op de hoogte als je bloed of afscheiding bij de navelstreng ziet ziet.

Nagels

Vermijd schrammen op het gezichtje en hou Baby’s nagels kort met een speciaal nagelschaartje. Probeer de nagels te knippen wanneer Baby slaapt (en de armpjes dus niet in het rond zwaaien). Je kunt ze ook afknabbelen met je tanden, op voorwaarde dat je de vingers heel laat.

Geslachtsdelen

Bij dochterlief wrijf je altijd van voren naar achteren, om te vermijden dat bacteriën zich verspreiden. Bij zoonlief trek je nooit de voorhuid naar achteren. Het duurt maanden voor die loskomt van de rest van de penis. Genitale zorg is wel belangrijk.

Van top tot teen

Het is niet nodig om elke dag een bad te geven. Je kunt ook gewoon Baby’s gezicht, nek en handen wassen (vergeet vooral de zweterige nekplooitjes niet), en afsluiten met de kaka.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT