Hoe artsen keuzes maken

artsen keuzes
Een bevalling is een riskante gebeurtenis, want er kan veel mis gaan met moeder en kind. Medisch gezien is het een situatie met veel open wonden, kans op ontstekingen, openscheuren en baby’s die niet naar buiten komen via de kanalen die daarvoor zijn aangelegd.

Kortom: het is een situatie waarin in het slechtste geval moeder en kind overlijden. En het is aan de artsen om dat te voorkomen. Daar worden ze voor betaald en ze worden erop afgerekend. Lees hier hoe artsen keuzes maken..

Risico’s vermijden

In dit nobel streven, maken de artsen ze wel eens keuzes waar je niets van begrijpt. Omdat je niet begrijpt hoe artsen redeneren.

Het doel van een arts is om zo min mogelijk baby’s en moeders te laten sterven tijdens de bevalling. Wanneer ze weten wat de oorzaak is van een overlijden, dan zullen ze dit in de toekomst proberen te voorkomen.

Een voorbeeld: wanneer tweelingen bij een vaginale bevalling regelmatig komen te overlijden, zullen artsen er voor kiezen over te gaan op een keizersnede. Want dit brengt de baby- en moedersterfte omlaag. Doen ze bij tweelingen géén keizersnede, dan komen er wellicht in 95% van de gevallen toch twee gezonde baby’s ter wereld (dit is slechts een fictief cijfer). In ‘slechts’ 5% van de gevallen was de bevalling echt gevaarlijk voor moeder en kind geworden. Toch bepaalt die 5% risico de keuzes die artsen maken. Niet de 95% waarin het wel goed gaat.

artsen keuzesNauwelijks babysterfte

Een arts kiest dus in veel gevallen op basis van statistische risico’s of een ingreep wordt gedaan. “Liever tien keizersneden te veel dan één te weinig”, zegt onze papaworden.be-gynaecoloog hierover. En gelijk heeft ze, gezien haar opdracht zoveel mogelijk baby’s en moeders in leven te houden. De huidige artsen zijn er ook nog eens heel goed in. De babysterfte is de afgelopen 100 jaar gigantisch afgenomen van. Maar de meningen verschillen: te veel keizersneden?

Zo kan het gebeuren dat een arts ervoor kiest de vagina in te knippen, omdat die vermoedelijk tijdens de bevalling zou gaan scheuren. Dat brengt risico’s met zich mee, zoals het uitscheuren tot aan de kringspier van de anus.

Voor aanstaande ouders lijkt het bij een bevalling of er wel heel makkelijk wordt gesneden en geknipt. En dat klopt: de risico’s worden vermeden, ook al is de kans op het probleem ogenschijnlijk klein. Dit is aan ouders soms lastig uit te leggen, want zij hopen op zo min mogelijk ingrepen van de gynaecoloog. Ze willen juist een zeer zorgvuldige afweging van voor- en nadelen van een ingreep bij de vrouw.

Het enige dat je als ouder doen kunt, is vertrouwen op de statistieken. Die zijn dat artsen in België in 2010 zorgden voor een baby- en moedersterfte van slechts 3,5 per 1000 geborenen – een score die nu beter is dan ooit. En dan wordt er wel eens knipje gemaakt, een pilletje gegeven, een spuitje gezet of een keizersnee gedaan terwijl het misschien ook zonder had gekund. Maar omdat we nooit zeker weten of het zonder had gekund, doen we het mét. Om met het leven van jouw vrouw en kind geen risico’s te nemen.

1 Comment

  1. Pingback: Onvoorziene ingrepen tijdens de bevalling | Onvoorziene ingrepen tijdens de bevalling - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT