Het beste moment om de kinderkamer in te richten

kinderkamer
Wanneer kan je best beginnen werken aan de kinderkamer? Stel niet uit tot na de geboorte wat je ervoor kunt doen. Weet dat je baby onverwacht vroeger op de wereld kan komen dat jij hebt gepland. En dan sta je daar, onvoorbereid.

Wat als de kamer niet tijdig in orde is ?

Een pasgeboren kindje heeft eigenlijk nog niet écht een eigen kamer nodig. Het belangrijkste is dat er in de ruimte waarin de zuigeling het grootste deel van de dag verblijft genoeg daglicht en verse lucht is. Dat kan in een eigen kamer zijn, maar ook bij mama en papa op de kamer, of zelfs in een knus hoekje van de woonkamer als je de baby graag dicht in je buurt houdt.

kinderkamerIdeaal is het wanneer in de kamer een constante temperatuur heerst van ongeveer 20°C. Met een aparte thermostaat kan het in de rest van de woning makkelijk wat warmer worden gemaakt. Als er al grotere kinderen in huis zijn, let er dan op dat de plaats waar zij spelen ver genoeg is verwijderd van het bedje van de baby, die laatste heeft immers veel rust nodig.

Heel belangrijk is het dat in de kamer waar het kindje ligt absoluut niet gerookt wordt. Dit is niet alleen gevaarlijk voor uw eigen gezondheid, maar vooral voor dat van het kindje. Passief roken verhoogt immers de kans op wiegedood.

En als ik toch kies voor een aparte kinderkamer ?

Daar gelden eigenlijk dezelfde ‘regels’: een rustige, goed verlichte en verluchte kamer met een constante temperatuur. Daarnaast is het belangrijk in het begin enkel de absoluut noodzakelijke dingen in de kamer te plaatsen. Meer dan een bedje, een kleerkast en een plaats voor verschoning zijn niet echt nodig. Als in de kamer watervoorziening is, kan ook het badje er worden geïnstalleerd.

Hoe minder je in de kamer zet, hoe makkelijker het is om ze hygiënisch en netjes te houden. Voor de vloer is een sterke en warme bekleding aangewezen. Parket en kurk zijn makkelijk in onderhoud, terwijl tapijt – hoewel behaaglijker – sneller aan vervanging toe zijn door stof en vuil.
Kinderen houden van felle kleurtjes, maar je moet ze er niet mee om de oren slaan.

Behang vol ‘kindermotiefjes’ maken de kamer net iets te druk. Licht geverfde muren gecombineerd met erbij passende gordijnen met een leuk en kleurig motiefje zijn eenvoudiger. Op effen muren komen posters en dergelijke ook beter tot hun recht.

Lees ook de 10  interieurtips voor een hippe inderkamer

2 Comments

  1. Pingback: Tien interieurtips voor een hippe kinderkamer | Tien interieurtips voor een hippe kinderkamer - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  2. Kirsten

    Leuk artikel! Mijn kleinste neefje is net “verhuisd” van pappa en mamma’s kamer naar zijn eigen kamer. Hij heeft ook parket op z’n kamer.. En een speelkleed voor autootjes.. :) x

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT