De kinderwagen kiezen

kinderwagen kiezen
Als kinderloos man zie je ze niet of nauwelijks: de kinderwagen. Heb je eenmaal een baby verwekt en oriënteer je je voor het eerst op deze auto-voor-je-kind, dan struikel je over die dingen. Letterlijk. En als je alle soorten, maten en exemplaren in een bonte stoet voorbij ziet trekken, weet je: dit wordt moeilijk om de kinderwagen kiezen.

Het is even wennen in deze wereld van buggy, reiswieg, autostoel, duwbeugel en zwenkwielen. Het is namelijk niet zo dat je één kinderwagen koopt: je koopt er drie. Ofwel een Combi, Compleet of Set.
De basis van je babytaxi is het chassis, het onderstel. Daarvan heb je er één. Van de carrosserieën zijn er drie: de reiswieg, de buggy en de autostoel. Waarom drie?

kinderwagen kiezenEen baby tot een paar maanden kan niets: alleen liggen. En dat doen ze in een wieg. Daarom bestaat er de reiswieg: een bed op wielen. Wordt een baby ouder, dan slaapt het minder en wil het meer van de wereld zien.

Zodra het zijn eigen hoofd kan rechthouden, dan is er de buggy: een kuipstoeltje naar voren gericht om de wereld te verkennen en de aandacht van voorbijgangers te trekken. Voor in de auto is er de autostoel, een stugge bak met gordels en gespen, en een gebruiksaanwijzing zo lang als een Europese wettekst.

Alle drie de bovenstukken klik je met een eenvoudige beweging op het onderstel, en: rijden maar! Althans, dat is de bedoeling. Een groot probleem is dat je ze dus niet zómaar op het onderstel bevestigt. Ze zijn allemaal vreselijk handig in gebruik – als je maar weet hoe het moet. In een goeie winkel kunnen je ze helpen. Kies dus een goeie winkel.

Thuis monteer je het onderstel. Voor degene die al moeite hebben met de montage van een Billy van Ikea: dit wordt een lastige klus. Ik wens je veel geduld en wijsheid. Lees eerst het instructieboekje voordat je het apparaat gaat slaan.

Hoe een kinderwagen kiezen?

Dé vraag blijft, in dit woud van buggy, kinderwagen, autostoel, verstelbare rugsteun, luchtband, 3 of vier wielen, voetsteun, kliksysteem, 1001 merken, bagagemand, prijzen van 200 tot 1500 euro: welke kinderwagen kiezen?

Eén tip. Aanstaande vader, volg je hart. Doe wat je zou doen als je voor jezelf een transportmiddel aanschaft. Maak een proefrit! Pak het ding bij de handvaten en scheur ermee door de winkel. Acceleratie, draaicirkel, topsnelheid, rijcomfort – dáár gaat het om. Ook voor de eerste auto van je kind. Zo werkt een kinderwagen kiezen.

Wil je inspiratie doen bij een kinderwagen kiezen?

3 Comments

  1. jan driesen

    Op Design Kinderwagen vind je een volledig overzicht van de belangrijkste kenmerken van een kinderwagen.

  2. Pingback: Wanneer mag je baby naar buiten? | Bisk.nl

  3. Pingback: Je baby vervoeren? | Je baby vervoeren? - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT