Fles of borst? Cursus borstvoeding voor vaders

borstvoeding geven
Ik moet iets bekennen. Ik geef een cursus borstvoeding voor vaders. Ja ja, ik zie het wel, die frons op je gezicht. Een cursus borstvoeding, tot daar nog aan toe, maar voor vaders? Wat hebben die nu met borstvoeding te maken? Om eerlijk te zijn: veel meer dan je denkt …

Heel wat vaders stellen zich de vraag: gaan we ons kind kunstvoeding of borstvoeding geven? Uiteraard is dit een keuze die vooral ook door je partner zal gemaakt worden, en speel je hierbij ‘slechts’ een ondersteunende rol, maar het is belangrijk dat je deze keuze samen maakt. Goed geïnformeerd zijn, helpt hier al eens bij.

Want is er eigenlijk wel een keuze? Voor een gelukkige baby is vooral een gelukkige moeder nodig, los van welke voeding je kind krijgt. Maar organisaties als Kind & Gezin of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zeggen heel duidelijk dat de beste voeding voor je kind borstvoeding is, gedurende de eerste 6 maanden na de geboorte. Je vindt hierover een goede samenvatting op mamaenmeer.be. Deze organisaties kennen de bewezen voordelen voor je kind, je partner en de maatschappij. Ook de producenten van kunstvoeding kunnen niet ontkennen dat borstvoeding de beste voeding voor je kind is. Alleen geven ze ’t niet altijd even expliciet toe …

borstvoeding gevenWaarom twijfelen zoveel koppels dan over het geven van borstvoeding aan je kind?
Rijzen er evenveel twijfels over de schadelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap? Of over alcohol? Daar zijn we met z’n allen wél van overtuigd. Ondanks de vrachtwagens aan medische studies met de voordelen van borstvoeding aarzelen we blijkbaar nog altijd …

Ligt het aan de horrorverhalen die je partner ongevraagd te horen krijgt van vriendinnen en kennissen als het over borstvoeding gaat?
De angst voor ‘pijn’ bij het geven van borstvoeding?
Of de slapeloze nachten die je, onafhankelijk van borst of fles, toch tegemoet gaat?
Of is het een gebrek aan realistische informatie over borstvoeding?
Hebben we wel een correct verwachtingspatroon, zodat de chaotische eerste weken (want die komen toch gegarandeerd na de geboorte) goed aangepakt kunnen worden?
Hoe zorg je ervoor dat de paniek over de zorg voor dat kleine mirakel dat opeens in je leven verscheen niet om zich heen slaat?

Vermoedelijk is het een combinatie van allerlei factoren.

Maar weet alvast dit:
Er staan echte professionals voor je klaar om je te begeleiden. Vrouwen (of mannen) met bakken ervaring, die problemen kunnen helpen oplossen van zodra ze zich stellen. Die bepaalde situaties, ook de jouwe, al tientallen keren hebben gezien. En die jou en je partner bijstaan als het wat moeilijker loopt. Of gewoon kunnen langskomen om te zeggen dat je goed bezig bent. Want ook daar heeft je partner al es nood aan.

Lactatiekundigen (of vroedvrouwen met een specialisatie in borstvoeding) heten deze toppers. Een aantal van hun huisbezoeken wordt terugbetaald door je ziekenfonds, want ook zij weten dat de investering in de eerste weken van je borstvoedingsparcours op lange termijn meer dan renderen. Je kan een vroedvrouw in je buurt zoeken via www.vlov.be of een lactatiekundige via www.bvl-borstvoeding.be.

Dus als er één raad is die ik alle aanstaande papa’s meegeef in mijn cursus borstvoeding voor vaders, dan is het deze: laat je begeleiden door een lactatiekundige. De kans dat je borstvoedingsavontuur een vliegende start neemt, verhoogt enorm. En bovendien is het gratis, want je ziekenfonds betaalt de bezoeken terug. Waarom zou je het dan niet doen?

Wie nog steeds twijfelt, verwelkom ik graag in mijn vadercursus. Borsten zijn altijd een lichter thema om over te praten als er ‘pot en pint’ in de buurt zijn.

Frédéric.

Frédéric Helderweirt is samen met Roeline Ham de drijvende kracht achter Boobs-‘n-Burps, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zwangerschap en borstvoeding. Hij is vader van Victor (8), Margo (6) en Henri (4).

Boobs-‘n-Burps is de buiken- en borstenhemel. Je partner vindt er niet alleen een mooie jurk waar ook haar groeiende buik en borsten in passen, maar ook fantastische voedingsBH’s, informatieve en grappige boeken, kolven en supergespecialiseerde lactatiebenodigdheden. Mannen vinden er boxershorts en een rustpunt voor hun partner.

Boobs-‘n-Burps Dilbeek – Itterbeeksebaan 157, 1701 Dilbeek  – 02 567 95 00  en
Boobs-‘n-Burps Antwerp – Gijzelaarsstraat 20, 2000 Antwerpen – 03 303 66 66

info@boobs-n-burps.be   – www.boobs-n-burps.be  – shop.boobs-n-burps.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT