Baby vaccineren

Baby vaccineren
Jouw kindje is net geboren. De bevalling is voorbij, het kindje is gezond en jullie zijn lekker aan het genieten van het kleine wondertje dat jullie leven is komen verrijken. Toch zijn er een aantal dingen waar je niet meteen aan denkt, maar die toch moeten gebeuren om jouw baby gezond te houden. Een van die dingen is je baby vaccineren om kinderziekte te voorkomen.

Waarom moet je je baby vaccineren?

De gezondheid van het kind is voor ouders het allerbelangrijkste. Ook al staan we er in deze tijd niet meer zo vaak bij stil, toch zijn er een hoop ziektes van vroeger die we nu weren door middel van vaccinaties. Denk aan tetanus, kinkhoest en de bof; deze ziektes kostten vroeger vele levens, terwijl er tegenwoordig vrijwel niemand meer aan sterft. Ook zorgt de hoge vaccinatiegraad in België (de hoeveelheid Belgen die gevaccineerd zijn) ervoor, dat deze ziektes niet meer de kans krijgen om terug te komen in de samenleving.

Baby vaccinerenWat houdt een vaccinatie precies in?

Bij een vaccinatie wordt er eigenlijk een heel klein deel van een nagebootste ziekteverwekker ingebracht. Zo kan het lichaam reageren op dit milde nepvirus, en alvast ‘oefenen’ voor wanneer je baby ooit echt in aanraking komt met het virus. Het lichaam onthoudt en herkent het virus namelijk, waardoor het sneller kan handelen en reageren om deze ziekteverwekker uit te schakelen.

Wanneer moet je je baby vaccineren?

Het vaccineren van je baby begint 8 weken na de geboorte. Dit lijkt misschien wat vroeg, maar het zorgt ervoor dat je kindje van het begin af aan al beschermd is tegen de meeste ziektes. In België is momenteel alleen de poliovaccinatie verplicht, maar er wordt toch aangeraden het basis vaccinatieschema te volgen, opgesteld door de overheid. Met dit schema worden de volgende babyziektes geweerd: bof (dikoor), difterie (kroep), haemophilus influenzae type b, hepatitis B, pertussis (kinkhoest), mazelen, meningokokken type C, pneumokokken, polio (kinderverlamming), rode hond (rubella), tetanus (klem) en het humaan papillomavirus.

Andere geluiden

Ondanks het feit dat het vaccineren van kinderen tegenwoordig gezien wordt als de standaard in de samenleving, horen we ook andere geluiden. Er zijn mensen die vinden dat een vaccinvrij leven prima kan, en het beter en gezonder voor je kind is. Deze ouders kiezen er bewust voor hun kinderen geen vaccins toe te dienen. Vaccinatie: voorkomen is beter dan genezen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT