Baby bed opmaken

Baby bed opmaken
Het komt zelden voor dat een baby precies op tijd geboren wordt. Het komt regelmatig voor dat de bevalling een maand of meer te vroeg komt. Daarom is het verstandig om uiterlijk in de 8ste maand van de zwangerschap  een babyuitzet in huis te halen en de baby slaapkamer op punt te zetten. Ook het feit dat het voor de vrouw vermoeiend is om in de laatste weken van de zwangerschap te gaan shoppen speelt hierin een grote rol. Wat moet je doen voor de slaapkamer van de baby

Baby bed opmaken

Op het matras komt ter hoogte van de billetjes van de baby een moltonzeiltje te liggen. Een moltonzeiltje lijkt op een molton, maar is wat stugger en steviger. Dit is om het matras te beschermen in geval de luier een keer doorlekt, wat geheid gaat gebeuren natuurlijk. Een plastic zeiltje wordt afgeraden.

Let er vooral op hoe je het moltonzeiltje voor de baby neerlegt, dit is belangrijk omdat er verstikkingsgevaar dreigt wanneer het zeiltje op hoofdhoogte ligt voor de baby. Pasgeboren baby’s kunnen hun hoofd namelijk niet wegdraaien. Ze moeten kunnen blijven ademen wanneer ze toch per ongeluk met hun gezicht terrecht komt in de lakens.

Baby bed opmakenEen gewone molton wordt vervolgens bovenop het moltonzeiltje gelegd. Deze moet wel op hoofdhoogte komen te liggen. Eventueel kan ook een molton gelegd worden op bilhoogte. Dit is voor  het absorberen wanneer een luier mocht doorlekken. Dan komt er een hoeslaken overheen. Onder het hoofd van de baby kan een spuugdoekje gelegd worden. Dit vergemakkelijkt het verschonen van de wieg  of ledikant. Het is eenvoudiger een spuugdoekje dagelijks te vervangen dan al het beddengoed.

Tot slot komt er, bij het baby bed opmaken, een lakentje met daar overheen een dekentje te liggen. Belangrijk is om alles zo kort mogelijk op te maken. Dat wil zeggen: de baby zo neerleggen dat de voetjes van de baby zo dicht mogelijk bij het voeteneinde wieg of ledikant komen. De dekens ter hoogte van de schouders laten reiken. Op deze manier kan het gezichtje van uw baby niet onder de dekens komen in verband met een vrije ademhaling.

De volgorde is:

  1. moltonzeil op bilhoogte
  2. molton op hoofdhoogte
  3. hoeslaken
  4. spuugdoekje
  5. laken
  6. deken
Over het algemeen vinden baby’s het prettig wanneer ze strak ingestopt worden. Inde baarmoeder was het ook niet ruim. Het is niet nodig om een kussen te gebruiken. De afstand tussen het hoofd en de schouders is dermate klein dat er geen behoefte is aan een kussen. Daarbij komt dat in verband met stikkingsgevaar een kussen of knuffelbeest ten zeerste afgeraden wordt. Pas wanneer een groter bed nodig is, kan er een kussen gebruikt worden. Bij het instoppen moet er vooral opgelet worden dat de mond van de baby helemaal vrij blijft. Leg  daarom geen speeltjes of doekjes rondom het gezicht.

De baby kan met zijn kleertjes in bed gelegd worden. Omdat een baby niet zweet en ook nauwelijks vuil wordt is een pyama niet nodig. Het gebruik van een slaapzak wordt afgeraden tot een leeftijd van ongeveer vier maanden. Daarvoor is de baby te klein, waardoor de armsgaten van de slaapzak te wijd zijn en de baby daardoor bloot komt te liggen. Het stiksel van de slaapzak moet van katoen zijn. Kunststof stiksel zoals nylon kan bij loslaten de vingers van de baby afknellen.

Voor het opmaken van de wieg of ledikant is nodig:
2 moltonzeiltjes
3 moltons
2 hoeslakens
2 lakens
1 wollen of katoenen deken
2 kruiken met schroefdop
2 kruikhoezen

Tips voor kersverse vaders

Tip 1
Kruiken: Leg deze in een kruikhoes met de dop richting het voeteneinde van de wieg of ledikant. Je weet namelijk nooit of de kruik lekt. Wordt de kruik niet gebruikt, leg deze dan liggend en gevuld met water weg. Zo voorkom je dat het rubber uitdroogt.

Tip 2
Ligging babyhoofdje: Om afplatting tegen te gaan is het aan te bevelen bij elke slaapbeurt de richting van het hoofd af te wisselen. Om te onthouden welke kant bij het slapen aan de beurt is, kun je een knuffeltje bij het achterhoofd neerleggen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT