Antwoorden op papa’s vragen

papa’s vragen

V1: “We moeten de broeksriem aantrekken, maar zij blijft even veel uitgeven als toen ze nog ging werken. Ik vrees dat we het hoofd niet boven water kunnen houden zonder haar loon.”

A: Spring niet meteen uit je vel als het om geldzaken gaat. Geld is sowieso al een gevoelig gespreksonderwerp. Bij kersverse ouders die doodop zijn, kunnen de emoties dan al snel hoog oplaaien…

Het water staat je aan de lippen

“Zes maanden geleden werd onze baby geboren. Mijn vrouw stopte met werken voor de bevalling en is van plan om nog minstens een jaar thuis te blijven. We moeten de broeksriem aantrekken, maar zij blijft even veel uitgeven als toen ze nog ging werken. Ik vrees dat we het hoofd niet boven water kunnen houden zonder haar loon. Ik heb al geprobeerd om het er met haar over te hebben, maar dat eindigt steevast in een ruzie. Hoe kunnen we erover praten zonder dat een van ons uit zijn vel springt?”

Spring niet meteen uit je vel als het om geldzaken gaat. Geld is sowieso al een gevoelig gespreksonderwerp. Bij kersverse ouders die doodop zijn, kunnen de emoties dan al snel hoog oplaaien… Doe moeilijk over haar shopgewoonten en je loopt het risico dat je haar in verlegenheid brengt of meteen het harnas injaagt. Ruzie helpt jullie hoe dan ook niet vooruit.

papa’s vragenHet geheim zit ‘m in het juiste moment: wacht een rustig moment af en laat de feiten voor zichzelf spreken. Overloop dus eerst eens jullie inkomsten en uitgaven in plaats van haar meteen aan te vallen. Zitten jullie al lang voor betaaldag op zwart zaad? Schrijf dan alle bedragen op en duw haar die cijfers onder de neus, zodat ze met eigen ogen kan zien dat er iets moet veranderen. Zodra dat achter de rug is, spreek je een realistisch budget af: een budget waaraan jullie je alle twee kunnen houden en dat je zo nu en dan eens herbekijkt.

Natuurlijk is het een bittere pil voor moeder de vrouw om het shopbudget te beperken. En je wilt ook niet voor gierigaard versleten worden, dus is het misschien een goed idee om bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag opzij te zetten voor een speciale gelegenheid. Zo hebben jullie alle twee iets om naar uit te kijken – iets waar zowel jullie bankrekening als jullie relatie wel bij vaart.

V2: “Sinds onze dochter er is, heb ik het gevoel dat ik er niet meer aan te pas kom, vooral nu ik weer ga werken.”

A: Een pasgeboren baby trekt hoe dan ook de aandacht naar zich toe. Als je dan, zoals jij, weer gaat werken is de kans groot dat je je buitengesloten voelt…

Op de reservebank

“Sinds onze dochter er is, heb ik het gevoel dat ik er niet meer aan te pas kom, vooral nu ik weer ga werken. Ze lijkt alleen maar te eten en te slapen en vermits mijn vrouw daar allemaal voor zorgt, voel ik me buitengesloten en ben ik jaloers op hun band en de tijd die ze samen doorbrengen. Ik voel me een buitenstaander in mijn eigen gezin.”

Sommige nieuwe papa’s zouden misschien maar al te graag in jouw schoenen staan, maar de meesten willen net als jij meer betrokken zijn. Een pasgeboren baby trekt hoe dan ook de aandacht naar zich toe. Als je dan, zoals jij, weer gaat werken, is de kans groot dat je je buitengesloten voelt. Om jouw plaats in het gezin te vinden, is het belangrijk dat je laat weten hoe je je voelt, zonder over te komen als een misnoegde baby die net zijn speelgoed uit de buggy heeft gegooid. Kortom: gedraag je als een volwassene!

Wees in de eerste plaats even openhartig tegen je vrouw als hier. Ja, ook als je daarvoor je trots moet inslikken: ze zal je eerlijkheid appreciëren. Probeer positief te zijn en zoek naar manieren om meer tijd samen door te brengen – niet alleen met je dochter, maar ook als koppel. Je verliest elkaar al snel uit het oog tussen al die luiers en slapeloze nachten, en wat quality time met z’n tweetjes is dan meer dan welkom.

Wees er gerust in dat alles in orde komt. Het komt er op aan een plaats voor iedereen te vinden in je nieuwe gezin, ook voor de occasionele babysit.

V3: “Ik weet dat ze bang is voor de bevalling, maar ik heb geen idee hoe ik haar kan helpen.”

A: Als papa in spe voel je je al snel aan de zijlaan staan tijdens de zwangerschap. Jij bent immers niet degene die plots de gekste dingen wilt eten of door iedereen over de buik wordt geaaid met de vraag hoe het er nu mee is…

Aan de zijlijn

“Sinds mijn vrouw zwanger is, heeft ze last van ochtendmisselijkheid en nog wat andere kwaaltjes en ik weet dat ze bang is voor de bevalling, maar ik heb geen idee hoe ik haar kan helpen. Ik voel me net iemand die van de zijlijn toekijkt en er niks van begrijpt – alles lijkt gewoon aan mij voorbij te gaan. Ik zou er graag zijn voor haar, maar ik heb de indruk dat ze me niet nodig heeft.”

Als papa in spe voel je je al snel aan de zijlaan staan tijdens de zwangerschap. Jij bent immers niet degene die plots de gekste dingen wilt eten of door iedereen over de buik wordt geaaid met de vraag hoe het er nu mee is… Tegelijkertijd zit je op diezelfde emotionele rollercoaster als je vrouw. Hou dat in je achterhoofd en jullie kunnen die rit samen maken.

Je vrouw is dan misschien wel degene die alle aandacht krijgt, maar als jij niet openhartig bent tegen haar, kan ze zich wel eens erg eenzaam voelen. Ook al lijk je aan de zijlijn te staan, de kans is groot dat een gesprek je het tegenovergestelde vertelt. Laat haar weten dat je je buitengesloten voelt: daar is echt niks mis mee, zo lang je maar bereid bent om ook meer betrokken te zijn.

Als ze bijvoorbeeld nerveus is over de bevalling, kunnen jullie samen met de dokter of de vroedvrouw praten. Ontdek wat er jullie precies te wachten staat en stel al jullie vragen. Meer nog: als je aanwezig wilt zijn bij de bevalling, heb je een belangrijke rol te spelen als het op emotionele steun aankomt.

Word niet een van die papa’s die ervanonder muist in de bevallingskamer, maar schiet nu al in actie: zo neem je niet alleen de bezorgdheid van je vrouw maar ook die van jezelf weg. Op Papaworden.be vind je de antwoorden op papa’s vragen.

1 Comment

  1. Pingback: Depressief na de bevalling? | Depressief na de bevalling? - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT