Papa worden: Wees een goede bevallingspartner

bevallingspartner
Wat moet je doen als je vrouw jullie kindje ter wereld ligt te brengen. Het ziet er nogal pijnlijk uit, en dat is het ook. Wat doe je het beste als goede bevallingspartner? Lees hier wat tips van meer ervaren papa’s.

Bevallen kan een heel stresserende gebeurtenis zijn voor een vrouw en dus is het belangrijk dat jij helemaal rustig bent. Je zult die emotionele rollercoaster hoe dan ook meester moeten worden. Jij kijkt toe terwijl je partner pijn heeft. Er loopt misschien iets fout. Je wordt de huid volgescholden. Maar jij straalt te allen tijde de ‘cool’ van George Clooney uit. Wees gerust: die smoking mag je thuislaten.

Timing betekent alles

Als alles volgens plan is gegaan, ben je waarschijnlijk ruimschoots op tijd in het ziekenhuis en kun je jezelf meteen nuttig maken door haar weeën te timen, te controleren hoe lang ze duren en hoeveel tijd er tussen zit. Zorg er dus voor dat je een horloge of stopwatch met een tweede wijzer bij je hebt. Je bent dan een hulpvaardige en goede bevallingspartner.

bevallingspartnerDiep in- en uitademen

Als ze tijdens haar weeën de indruk geeft buiten adem te zijn en pijn te hebben, is het belangrijk dat jij kalm blijft en haar erdoor praat. Kijk haar in de ogen en adem samen met haar. Ze heeft nu echt geen behoefte aan een partner die in het midden van een wee wegloopt op zoek naar een dokter of verpleegster. Denk je toch dat er een dokter of vroedvrouw nodig is, wacht dan tot de wee voorbij is.

Hou haar hand vast

Zodra al het medisch personeel aanwezig is en ze op het punt staat om te bevallen, heeft ze je meer dan ooit nodig. Hou haar hand vast en moedig haar zachtjes aan (kreten in de trant van “Ja, komaan, schat!” worden zeer zeker niet geapprecieerd) en kijk haar aan. Ja, zij is het, onder al die natte, plakkerige haren. Kijk haar geregeld in de ogen, lach en blijf zeggen dat alles in orde komt.

Blijf in de buurt

En loop niet meteen na de geboorte het ziekenhuis uit om de wereld te sms’en. Blijf bij haar, breng haar een bekertje water, zeg haar hoe goed ze dat wel niet heeft gedaan en knuffel je nieuwe baby. En nu mag je beginnen te sms’en.

3 Comments

  1. Pingback: Jouw rol tijdens de bevalling | Jouw rol tijdens de bevalling - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  2. Pingback: Jouw rol tijdens de bevalling | Jouw rol tijdens de bevalling - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  3. Pingback: Bij de bevalling aanwezig zijn? - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT