Je komt aan in het ziekenhuis. Wat moet je doen? Aangekomen in het ziekenhuis zoek de inschrijvingsbalie en schrijf je in. Als je het
zwangerschapsdossier bij hebt, dan geef je dat hier af. Je wordt naar de kraamafdeling gebracht, waar je partner een kamerjas of nachthemd aan krijgt.
Wat gebeurt er eerst in het ziekenhuis?
De
vroedvrouw gaat na in welk stadium de
bevalling zich bevindt en of alles in orde is.
De vroedvrouw:
- Controleert haar polsslag, temperatuur, bloeddruk en urine.
- Betast haar buik, om de ligging van de baby te bepalen.
- Luistert naar de hartslag van de baby.
- Doet een inwendig onderzoek, om na te gaan hoe groot de ontsluiting van de baarmoederhals is: zo kan ze exact bepalen hoe ver de bevalling al gevorderd is.
- De vroedvrouw herhaalt deze controles tijdens de arbeid, zodat ze altijd weet wat er gebeurt.
- Als jullie een geboorteplan hebben, dan is het nu het moment om dat te tonen aan de vroedvrouw.
- Vraag uitleg aan de vroedvrouw als je iets niet begrijpt, vooral als een van jullie beiden zich zorgen maakt. Ongerustheid bevordert de bevalling niet.
De bevallingskamer
In sommige ziekenhuizen lijkt de bevallingskamer meer op een kamer thuis dan op een ziekenhuiskamer, met verschillende mogelijkheden om te zitten – gemakkelijke stoelen en soms ook zitzakken – en genoeg plaats voor mama om rond te lopen en een andere houding aan te nemen tijdens de bevalling.
Bad en douche
Sommige kamers in het ziekenhuis hebben een bad of douche. Voor veel vrouwen werkt een warm bad ontspannend tijdens de arbeid, omdat het de
pijn en het ongemak verzacht.
Bevallingsbad
Heel wat vrouwen willen graag onder water bevallen: het helpt hen te ontspannen en kan de behoefte aan pijnstillers verminderen. Zijn jullie geïnteresseerd in een onderwaterbevalling, overloop dan met de vroedvrouw of dit mogelijk is in jullie situatie. Is een onderwaterbevalling niet mogelijk, dan kan je partner eventueel een deel van de arbeid doorbrengen in het bad, in afwachting van het grote moment. Er zijn ook andere om te bevallen,
lees er hier meer over.
Doe het rustig aan
Het eerste stadium van de bevalling kan een tijd duren, tot wel 12 uur. Er is dus geen reden tot paniek en je kunt ook niet veel doen, buiten je zoveel mogelijk ontspannen en rusten. Dit is de stilte voor de storm!
Neem de bevallingsgids door voor een volledig overzicht van wat er gebeurt tijdens dit eerste stadium en de bevalling zelf.