Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

ziekenhuis bevallen
Steeds meer ouders kiezen ervoor om thuis te bevallen. Eigen bed, eigen spullen, eigen sfeer. Niet in het ziekenhuis bevallen tussen onduidelijke apparatuur, artsen met plastic handschoenen en het gejammer van andere bevallende vrouwen. Laat de natuur haar gang gaan in de rust van het eigen huis, en de kans op een goede bevalling is het grootst, is de overtuiging van voorstanders van thuis bevallen.

Eigen bed

Het is in Vlaanderen niet gebruikelijk om thuis te bevallen, in tegenstelling tot Nederland waar één op de drie vrouwen thuis bevalt. Hier werden in 2008 67.473 kinderen geboren, waarvan slechts 820 thuis. Maar dit aantal neemt toe. Want waarom in het ziekenhuis bevallen, terwijl je ook lekker in je eigen bed kunt blijven?

ziekenhuis bevallenThuis net zo veilig?

Het draait eigenlijk allemaal om de vraag hoe veilig het is. De voorstanders van ziekenhuisbevalling zeggen dat de risico’s van een thuisbevalling groter zijn en dat er meer baby’s dood gaan. Maar de Vlaamse minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen liet onlangs nog weten dat er niet meer kinderen bij een thuisbevalling sterven, dan in het ziekenhuis.

Baby half eruit

De minister baseert zich op statistieken van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Conclusie voor thuisbevallen: 2,44 per 1.000 baby’s werd doodgeboren of overleed binnen de 28 dagen na de bevalling. In het ziekenhuis was 2,52. Lastig van deze cijfers is dat er ook vrouwen zijn die bij complicaties thuis alsnog de taxi of ambulance naar het ziekenhuis nemen. De moeilijke gevallen komen dus altijd in het ziekenhuis terecht.

Blijft de vraag: waar moet je voor kiezen? Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

ANTWOORD VAN GYNAECOLOOG
We vragen advies aan onze papaworden.be-gynaecoloog: “Ik zou bij mijn eerste kind nooit thuis bevallen. De eerste is de lastigste en heeft de meeste risico’s. Vaak lukt het ook helemaal niet, dat thuisbevallen. Uit in een onderzoekje in Nederland blijkt dat van de 100 vrouwen die bij het begin van hun eerste zwangerschap dachten thuis te bevallen, er toch 70 in het ziekenhuis bij de gynaecoloog terechtkomen. Meestal omdat er gevaren worden voorzien tijdens de zwangerschap of bevalling die thuis niet zijn op te lossen, of omdat er tijdens de bevallingen thuis dingen mis dreigen te gaan.” Als je zo’n grote kans hebt om toch in het ziekenhuis terecht te komen, waarom dan niet sowieso in het ziekenhuis bevallen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT