Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling
Pijnbestrijding bij de bevalling. Het krijgen van een kind is het grootste wonder in de wereld. Na 9 maanden is het eindelijk zo ver. De ene vrouw kan niet wachten, terwijl de andere aanstaande moeder het jammer vindt dat deze intieme periode voorbij is. Toch zullen aanstaande moeders, maar ook vaders, zich moeten voorbereiden op de bevalling.

Het mooiste moment voor velen, maar het is belangrijk om realistisch te kijken naar deze ingrijpende gebeurtenis. Naast de natuurlijke pijnbestrijding kan je partner ook geholpen worden met andere vormen van pijnbestrijding bij de bevalling.

Pijnbestrijding

Veel vrouwen zien op tegen pijn tijdens de bevalling. Deze pijn wordt veroorzaakt door weeën, die aan het begin kort zijn met lange pauzes, maar uiteindelijk leiden tot lange weeën met weinig tijd ertussen. Een wee is eigenlijk het samentrekken van de baarmoeder, wat er voor zorgt dat de baarmoedermond zich opent. Met het persen, wat moet gebeuren wanneer de weeën hun hoogtepunt bereikt hebben, wordt de baby uit de baarmoeder geduwd. Omdat dit allemaal een hele pijnlijke bedoeling is, zijn er verschillende manieren van pijnbestrijding. Niet elke vrouw staat hiervoor open, maar het is toch een goede optie wanneer de bevalling echt te pijnlijk aan het worden is.

Pijnbestrijding bij de bevallingEpidurale ruggenprik

Een van de manieren om de pijn weg te nemen is een epidurale of ruggenprik. Maar wat is epidurale pijnbestrijding? En welke voor- en nadelen heeft deze ingreep? Een ruggenprik verdooft het gevoel ongeveer vanaf de navel. De aanstaande moeder voelt de weeën nog wel, maar deze worden niet meer als vervelend ervaren. De bevalling wordt hierdoor pijnloos. 75 procent van de Belgische vrouwen kiest voor een epidurale verdoving.

Wat wel vervelend is, is het zetten van een epidurale verdoving. Dit wordt gedaan door een lange, holle naald in te brengen in de wervelkolom. Ook dit wordt als pijnlijk ervaren, maar dat is maar van korte duur. Daarnaast kunnen er helaas wel enkele complicaties optreden.

Andere mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling

Naast deze veel gekozen methode, zijn er natuurlijk ook andere manieren van pijnbestrijding. Van goede ademhaling- tot ontspanningsoefeningen, tot massages en sterke pijnstillers in de vorm van Pethidine en Remifentanil. Het belangrijkste is dat aanstaande ouders samen kijken naar de mogelijkheden en beslissen wat het beste bij hen past.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT