Naar het ziekenhuis

Naar het ziekenhuis
De vliezen zijn gebroken. Er is geen houden meer aan. Jullie moeten nu naar het ziekenhuis voordat je zelf vroedvrouw moet gaan spelen. Wees voorbereid en denk vooruit als je naar het ziekenhuis gaat. Hier alvast een checklistje.

Leer de route uit het hoofd

Zorg ervoor dat je exact weet hoe je naar het ziekenhuis moet rijden. Een partner die in kringetjes rondrijdt en volhoudt dat hij de weg weet, kan ze nu echt wel missen. Maak ook een paar oefenritjes en rij een keer tijdens het spitsuur, zodat je weet hoe lang de rit duurt op de drukste momenten. Zoek op voorhand uit welke ingang je moet nemen en welke kant jullie uit moeten eens jullie binnen zijn.

Naar het ziekenhuisControleer of er geen wegenwerken zijn

Hou je ogen open voor wegenwerken zodra ‘het moment’ dichterbij komt. Je zult een plan B-route nodig hebben als er plots ergens een straat wordt opgebroken.

Doe-het-zelfkeuring

Dit is het grote moment voor je auto: hij zal nooit de Monaco Grand Prix winnen of figureren in een Hollywood-achtervolging, stel hem dus niet teleur. Zorg ervoor dat al je papierwerk – autobelasting, verzekering, rijbewijs – in orde is en – heel belangrijk – doe de tank vol. De kans is klein dat mama ermee kan lachen als jullie onderweg naar het ziekenhuis zonder benzine vallen. Ze zal er eerder voor zorgen dat je haar nooit meer zwanger kúnt maken.

Installeer het autozitje

Jullie reden dus met z’n tweetjes naar het ziekenhuis. Jullie zullen (op z’n minst) met z’n drieën terugkomen en een baby is geen winkel- of voetbaltas en gooi je bijgevolg ook niet zomaar in de koffer of op de achterbank. Vergeet dus niet om het zitje ongeveer een week voor de bevallingsdatum te installeren. Als jij het zitje voor de eerste keer probeert te installeren op de parking van het ziekenhuis, terwijl moeder en kind staan te wachten in de regen, maak je haar zenuwachtig en maak je jezelf niet populair (met reden).

Reserveer je chauffeur

Rijdt iemand anders – een familielid of vriend, bijvoorbeeld – zorg er dan voor dat die zijn gsm altijd aanstaat en weet wanneer jullie ‘in de zone’ zitten en hem wel eens zouden kunnen bellen. Het heeft geen zin als je beste vriend zich opwerpt als vrijwilliger en dan ook net ‘in de zone’ zit – ergens tussen de laatste sambuca-shot en de hamburger, voor de wazige rit naar huis op een zaterdagavond – als je hem opbelt. Een bevalling is een serieuze zaak en je hebt iemand nodig waarop je kunt vertrouwen.

Het is zover

100 – Nee, nee, nee. Grijp niet meteen naar de telefoon om een ambulance te bellen als ze zegt dat het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Ze krijgt een baby, geen hartaanval! Ben je er toch niet helemaal gerust in, dan kun je eventueel de huisarts of de vroedvrouw in het ziekenhuis bellen (die telefoonnummers heb je toch ergens opgeschreven en in je gsm gezet?).

Breng haar naar de auto

Breng haar rustig naar de auto, samen met de tassen, terwijl je zachtjes tegen haar praat en zegt dat alles in orde komt. Er is geen reden tot haast en ze heeft nu echt behoefte aan iemand die haar steunt en alles onder controle heeft. En nu je toch bezig bent, zet je meteen ook de autoradio af: de kans is klein dat je haar kunt kalmeren met een mix van Eminem en Metallica.

Haar water is gebroken!

Panikeer niet als haar water breekt: dat betekent immers niet dat de baby er meteen uit wil. Bel naar de kraamverantwoordelijke voor advies. Soms kun je meteen naar het ziekenhuis, soms krijg je de raad om thuis te blijven tot de weeën elkaar sneller opvolgen. Maar je kunt sowieso alles opruimen en het bad voor haar laten vollopen, niet?

Maak je spaarvarken leeg

Ga je met je eigen auto, hou er dan rekening mee dat ziekenhuisparkings vreselijk duur kunnen zijn. Vergeet niet om je auto te verplaatsen zodra je daar de kans toe krijgt. Zeggen dat je het huis hebt moeten verkopen om de parking te betalen, schiet wel heel zeker in het verkeerde keelgat.

Tol

Moet je om de een of andere reden door bijvoorbeeld de Liefkenshoektunnel, vergeet dan niet dat je tol moet betalen en misschien moet aanschuiven.

Je zit niet op het circuit van Zolder

Je hoeft niet de nieuwe Michael Schumacher te worden: bij het merendeel van de bevallingen heb je meer dan genoeg tijd om naar het ziekenhuis te gaan. En je wilt toch niet dat de een of andere flitscamera jouw foto van de dag neemt?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT