Met of zonder epidurale bevallen?

Een bevalling kan pijn doen. Veel pijn. Helse pijn. Niet zelden heeft de aanstaande moeder nog nooit zulke pijnen moeten verdragen. Ze huilt, ze schreeuwt, ze krijst. Een hoofd ter grootte van een kokosnoot moet door een nauw gangetje naar buiten worden geduwd. Het kan, het past, maar het wordt een onvergetelijke ervaring. Dat is zeker.

Ruggenprik

Nu is er een oplossing om de ergste pijn te onderdrukken: de epidurale of ruggenprik. Hierbij wordt een naald tussen de ruggenwervels gestoken. Een vloeistof verdooft vervolgens de zenuwen van het onderlichaam. De pijn van de weeën is dan vrijwel verdwenen. In België krijgt zo’n driekwart van de vrouwen zo’n prik.

epidurale bevallenEen band via pijn

Voor de man is het vaak geen vraag: hup, erin die naald en weg met de pijn. Maar voor veel vrouwen is dat nog geen uitgemaakte zaak. Zij willen de bevalling zonder verdoving ondergaan. Waarom willen ze pijn lijden als dat niet hoeft?

Voor sommige vrouwen is de bevalling het meest bijzondere moment in hun leven. Ze willen het ten volle voelen, ook de stampende weeën en scheurende onderdelen aan de onderkant. Er zijn ook vrouwen die geloven dat een aanstaande moeder dankzij deze pijn leert dat ze voor haar baby moet vechten, en dat dit band tussen moeder en kind versterkt. Een educatief momentje dus. Er zijn ook vrouwen die het natuurlijke proces van de bevalling, hoe pijnlijk ook, ten volle willen ervaren.

Smeken om spuit

Wat je er ook van vindt, het zijn legitieme redenen om geen verdoving te nemen. Het is een persoonlijke keuze. Al gebeurt het ook vaak dat de pijn zo onverdraaglijk wordt, dat alle mooie verhalen de vuilbak in gaan, en de aanstaande moeder smeekt om een spuit. Je weet vooraf ook gewoon niet hoe pijnlijk het kan zijn. Daarom vaak de onwetende praatjes over pijn en met of zonder epidurale bevallen.

Risico’s met epidurale bevallen

Er doen ook veel verontrustende verhalen de ronde over de risico’s van een ruggenprik. Zo zou de verdoving de kans op een kunstverlossing (bijvoorbeeld een bevalling met vacuümpomp of tang) of een keizersnede vergroten. We vragen het de papaworden.be gynaecoloog:

Haar antwoord: “In 2011 is er een groot onderzoek geweest waarbij tal van studies die de risico’s van de ruggenprik onderzoeken, op één hoop zijn gegooid, in totaal bijna 10.000 bevallingen. Hieruit blijkt dat vrouwen die bevallen met een epidurale iets meer kans hebben op een kunstverlossing. Ze hebben niet meer kans op een keizersnede dan vrouwen die baren zonder epidurale.” Goed nieuw voor de liefhebbers van pijnvrij dus.

Nadelen prik

Toch heeft met epidurale bevallen ook een paar kleine nadelen. Op de eerste plaats is er een kans dat de prik zelf problemen geeft, bijvoorbeeld een verdoofd of tintelend gevoel, met soms krachtsverlies in de benen. Een ruggenprik kan ook een lek maken in de ruimte met hersenvloeistof. Dat zorgt enkele dagen voor een hevige hoofdpijn. Een epidurale kan verder een bloeddrukdaling geven bij de moeder, wat gevaren kan opleveren voor de foetus. Grote risico’s zijn hier niet aan verbonden, want artsen kunnen dit controleren en vaak weer oplossen.

En dan is het dus de keuze van de moeder: een zeer pijnlijke of een vrijwel pijnloze bevalling. De vader heeft hier niks over te zeggen. Die lijdt gewoon mee met zijn vrouw mee. Zonder epidurale bevallen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT