Hoofd koel en vrouw warm door oxytocine

Oxytocine
Op een dag is het zover: jouw baby gaat uit jouw geliefde kruipen. Er is alle reden om bij de eerste weeën je moeder te bellen, vrienden te informeren, een gat in de lucht te springen, een rondedansje te maken en flessen champagne open te knallen. Of om gewoon hartstikke zenuwachtig te worden. Allemaal heel begrijpelijk.

Maar houd er rekening mee dat jouw onrust de weeën kunnen stoppen. Het wachten op de bevalling duurt langer. de reden? Oxytocine (het zwangerschapshormoon) is een hormoon in het lichaam van vrouwen dat ervoor zorgt dat de baarmoeder samentrekt, waardoor de baby naar de uitgang beweegt.

De weeën barsten los

OxytocineOxytocine doet overigens nog veel meer. Het helpt bij het naar buitendrukken van de moedermelk. Het heeft een belangrijke rol in de binding van de moeder aan het kind. Het laat mensen verbonden en behaaglijk voelen. Liefde, vriendschappen, romantiek en seksualiteit bestaan dankzij het hormoon / de neurotransmitter, want dit stofje is beide.

Een wondermiddel dus, en verkrijgbaar in de medicijnkast van uw streekziekenhuis. Want artsen spuiten het spul in vrouwen, wanneer een bevalling niet op natuurlijke wijze op gang komt. De weeën barsten vervolgens direct los. Een pijnlijke maar effectieve ingreep.

Oxytocine komt vrij bij ontspanning. Daarom beginnen weeën ook vaak ’s nachts; dan is het lichaam in rust. Het hormoon staat daarmee op gespannen voet met adrenaline, een stof die vrijkomt bij stress, woede en angst. Oxytocine en adrenaline zijn tijdens de bevalling elkaars vijanden.

Hoe is oxytocine ontdekt?

Oxytocine werd ontdekt in 1909, Henry Dale ontdekte dat een stof afkomstig uit de menselijke hersenen zwangere katten kunnen helpen bevallen. Hij noemde de stof ὀξυτοκία. Het Griekse woord voor “snelle geboorte”. Deze stof werd decennium lang het zwangerschapshormoon genoemd vanwege zijn rol bij de bevalling en borstvoeding. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypothalamus.

Geen onnozele vragen a.u.b.

Jouw opwinding bij de eerste wee: juichen, mensen bellen, heel hard huilen. Doe het niet! De adrenaline die je er bij de zwangere mee oproept, laat de afgifte van oxytocine afnemen. De bevalling wordt uitgesteld en de kans op een keizersnee neemt zelfs toe. En dat wil je niet op je geweten hebben.

Het hoofd koel houden, terwijl de spanning stijgt. Dat is kort gezegd het verhaal van twee hormonen die beide precies het tegengestelde doen. De oplossing is eenvoudig. Zit stil, houd je mond en stel geen onnozele vragen aan je geliefde. Geef haar een warme douche en maak wat lekkers te eten. Herinner haar niet steeds aan het feit dat ze straks een heel mensenkind uit haar schoot zal persen.

Probeer je partner zo ontspannen mogelijk te houden want dan maakt ze meer hormonen aan. Als je veel oxytocine aanmaakt zal de stof endorfine ook verspreiden. Dit is een soort lichamelijke morfine en zal de pijn van de weeën wat afnemen.

Hoe beter, hoe meer

Mocht er desondanks toch een tekort zijn aan oxytocine: bij het vrouwelijk orgasme vloeit het hormoon rijkelijk het lichaam in. Hoe beter het orgasme, hoe meer. Een vrijpartij kan dus weeën opwekken. En dan nog iets: sperma bevat ook oxytocine. Bedenk zelf maar wat je daarmee kunt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT