Enkele Vlaamse kranten publiceerden een artikel over de kostprijs van een bevalling in Vlaanderen. De cijfers varieerden van krant tot krant, maar allemaal schommelden ze rond 1.000 euro. Maar wat kost nu een bevalling?
Hoeveel kost een bevalling nu echt? Dat is het bedrag dat je betaalt voor een ziekenhuisbevalling. Een thuisbevalling is uiteraard een pak goedkoper, al brengt die natuurlijk wat meer organisatie met zich mee.
‘Standaard’ bevalling
Voor een ‘gewone’ bevalling in het ziekenhuis – een vaginale bevalling en daarna een ziekenhuisverblijf van vijf dagen en vier nachten – kost je dus tussen de 900 en de 1000 euro.Die relatief hoge kostprijs is in eerste instantie te wijten aan de jonge ouders zelf. Zijn kiezen na een bevalling immers steeds vaker voor een eenpersoonskamer, omdat ze willen genieten van de rust en de intimiteit van hun eigen gezin. De kostprijs voor een nacht op een privékamer ligt aanzienlijk hoger dan op een twee- of meerpersoonskamer.
Daarnaast mogen artsen ook een supplement aanrekenen voor diensten aan patiënten in een eenpersoonskamer, en die supplementen zijn niet begrensd. Ter vergelijking: voor een bevalling met ziekenhuisverblijf in een meerpersoonskamer, betaal je gemiddeld 212 euro. Toch een aanzienlijk verschil, niet? Hoe er rekening mee dat dit de kostprijs is voor een ‘standaard’ bevalling. Extra’s zoals een epidurale verdoving door een anesthesist, een keizersnede, … zijn niet inbegrepen in deze prijs. Ook eventuele extra medische zorgen (couveuse bijvoorbeeld) voor jou of je baby ook niet
Van die 900 à 1000 euro die je als ouder betaalt, is de tegemoetkoming van het ziekenfonds en het aandeel van de overheid al afgetrokken. Dat deel bedraagt zo’n 977 euro, ongeveer de helft van de totale kostprijs, dus.
Bevalling met kort ziekenhuisverblijf
Bevallen met kort ziekenhuisverblijf lijkt een interessantere optie, al mag je dat niet te rooskleurig zien. Je betaalt natuurlijk maar de prijs voor één nacht en geen supplementen voor de diensten van artsen, maar jij en je baby hebben de eerste dagen toch nog heel wat medische en andere zorgen nodig. Daarvoor moet je mensen aan huis laten komen – arts, deskundigen, kraamhulp, … – en die werken uiteraard ook niet voor niets.Ter vergelijking: tegemoetkomingen van het ziekenfonds en de overheid voor een bevalling met kort ziekenhuis verblijf bedragen 785 euro. Niet zo’n frappant verschil, dus.
En hoeveel kost een waterbevalling in het ziekenhuis?
Pingback: De volgende baby - | papaworden.be
In een ontwikkeld land als België mag je kiezen voor een thuisbevalling omdat het juist wél veilig is! Anders zouden we het heus niet toelaten.
Voorwaarden is natuurlijk wel dat moeder en kind gezond zijn, en dat je professionele begeleiding hebt van een bekwaam vroedvrouw.
Bespreek alle opties zeker met je eigen vroedvrouw zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die bij jou past.