Geboortecomplicaties in het kort

Geboortecomplicaties
Geboortecomplicaties en bijzondere bevallingen samengevat. Je wilt er niet aan denken en je wilt het ook niet meemaken maar soms gebeurt het dat de bevalling niet zo gaat als het zou moeten. De natuur gaat soms zijn eigen weg. Panikeer niet. Sommige baby’s hebben wat extra hulp nodig om geboren te worden.

Mama en baby krijgen wat extra hulp als de baby:

  • in een moeilijke positie ligt
  • tekenen van pijn vertoont
  • iets te brede schouders heeft
  • erg moe is, bijvoorbeeld na een lange, uitputtende arbeid

Stuitligging

Bij een ‘normale’ bevalling wordt de baby met het hoofdje eerst geboren en als je erover nadenkt, is dat ook de meest logische geboortepositie. Soms ligt de baby net voor de geboorte omgekeerd – met de voeten en het achterwerk eerst – en dan spreekt men over een ‘stuitligging’ een van de mogelijke geboortecomplicaties.

Terwijl hij op een scan volgt wat er gebeurt, probeert de dokter om de baby te draaien, door zijn handen op de buik te leggen en de baby voorzichtig in de juiste positie te duwen. Lukt dit niet, dan is het nog altijd mogelijk om ‘gewoon’ te bevallen met de baby in stuitligging, maar de dokter zal op basis van jullie situatie oordelen wat de beste oplossing is.

Als dat het geval is, kan de vroedvrouw specifieke instrumenten gebruiken om de baby zachtjes naar buiten te trekken:

  • een verlostang: een kromme metalen tang, om het hoofd van de baby vast te houden;
  • een vacuümextractor: een vacuümzuignap die op het hoofd van de baby wordt gezet.
Als deze instrumenten gebruikt worden, spreekt men over een ‘geassisteerde bevalling’. Mama ligt dan op het bed met de voeten in beugels en er is eventueel een episiotomie nodig (zie hieronder). Ze moet normaal persen en de vroedvrouw helpt om de baby naar buiten te krijgen. Een geassisteerde bevalling laat soms wat sporen na op het hoofdje van de baby, maar die verdwijnen na een paar dagen.

GeboortecomplicatiesEpisiotomie

Het perineum – de zone tussen de vagina en de anus – wordt ingeknipt onder plaatselijke verdoving. Zo voorkomt men dat de huid scheurt, wat veel erger is dan een gecontroleerde knip. Met de juiste verzorging en basishygiëne geneest de knip vrij snel en heeft de ingreep geen blijvende gevolgen.

Ingeleide bevalling

Soms moet de bevalling kunstmatig worden opgewekt en spreekt men over een ‘ingeleide bevalling’. Dat gebeurt meestal als de gezondheid van de moeder of het kind in gevaar is, zoals bij een hoge bloeddruk of een abnormale groei van de baby. Een ingeleide bevalling wordt doorgaans op voorhand gepland, zodat jullie alles rustig kunnen bespreken met de vroedvrouw of de dokter.

De weeën kunnen worden opgewekt met een speciaal pessarium, dat wordt ingebracht in de vagina (een pessarium is een klein ‘patroon’ met een geneesmiddel in vaste vorm, dat oplost door de lichaamswarmte) of een hormoneninfuus in de arm.

Keizersnede

Soms is het veiliger voor de baby om geboren te worden met een keizersnede. Een keizersnede is een ernstige chirurgische ingreep en wordt dus enkel uitgevoerd als er vanuit medisch standpunt geen andere oplossing is.

Bij een keizersnede maakt de chirurg achtereenvolgens een snee in de buik en in de baarmoeder en wordt de baby uit de buik gehaald.

Er bestaan twee soorten keizersneden:

  • Electieve keizersnede: wordt op voorhand gepland en kan aanbevolen zijn als de vroedvrouw of dokter van mening is dat een ‘normale’ bevalling gevaarlijk is voor de moeder of het kind, eventueel door een medische aandoening.
  • Spoedkeizersnede: wanneer er sprake is van een ernstig probleem voor de moeder tijdens de bevalling en een ‘normale’ bevalling uitgesloten is.
Een keizersnede wordt altijd uitgevoerd onder verdoving. Waar mogelijk wordt een epidurale verdoving gebruikt: dit is een speciale verdoving, die de zenuwen tussen het geboortekanaal en de hersenen volledig verdooft, zodat de moeder zonder pijn wakker kan blijven.  Laten we hopen dat er geen geboortecomplicaties optreden maar nu weet je wel wat er zou kunnen gebeuren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT