Do’s en dont’s tijdens de bevalling

tijdens de bevalling
De bevalling. Je staat er bij en je kijkt er naar. Geen idee wat je moet doen of juist niet. Wat je zeggen moet of juist niet. Wil ze je nu naast haar of beter niet. Verwarring alom. Hier zijn wat tips en de do’s en dont’s tijdens de bevalling.

Neem genoeg kleingeld mee

Als ze iets wil, dan wil ze dat NU! Of het nu een bekertje thee is of een chocoladereep, je zult kleingeld moeten hebben voor de automaten in het ziekenhuis. En aan elke verpleegster vragen of ze een briefje van 10 euro kan wisselen in muntstukken, valt niet in goede aarde.

Doe exact wat van jou gevraagd wordt

Tijdens de bevalling is niet het moment voor een discussie over de juiste manier om haar schouders te masseren. Vraagt ze je iets, dan doe je dat. Vraagt het ziekenhuispersoneel je iets, dan doe je dat ook. Zelfs als ze je vraagt om even naar buiten te gaan en haar alleen te laten, dan doe je dat. Rustig en snel.

tijdens de bevallingGeen geleuter tijdens de bevalling

Vermijd zinloze conversaties over het uitzicht van uit de bevallingskamer of de match van gisterenavond (tenzij je daarom gevraagd wordt, natuurlijk). En ja, je bent nerveus en wilt over eender wat kletsen om HET onderwerp – het feit dat Baby eruit wil – te vermijden. Maar zij is degene die Baby op de wereld moet zetten en ze heeft behoefte aan iemand die rustig is en haar steunt, niet aan een leuterende idioot.

Spreek zachtjes en stel haar op elk moment gerust

Hou haar hand vast, wrijf over haar arm, dep haar voorhoofd droog en doe je best om naar haar gezicht te kijken in plaats van naar wat zich ‘down under’ afspeelt. Daar houden al genoeg mensen zich mee bezig en ze zal rustiger worden als jij haar in de ogen kijkt. Zeg haar dat alles in orde komt.

Schreeuw niet

Moedig haar niet luidkeels aan: je bent niet Jan Boskamp aan de zijlijn bij de een of andere match.

Loop niet in de weg tijdens de bevalling

Loop de dokters, verpleegsters en vroedvrouwen tijdens de bevalling niet voor de voeten. Ze weten wat ze doen en houden je op de hoogte, maar hebben waarschijnlijk niet de tijd om jou doorlopend commentaar te geven. Herinner je je nog dat joch van de baas dat de hele dag door vroeg “En wat doe je nu?, En waar dient dat knopje voor?, En wie was dat aan de telefoon?, En waarom doe je dat?”. Vervelend, niet?

Knijp er niet de hele tijd tussenuit om je sms’jes te checken

Sms’jes kunnen wachten.

Maak ook een tas voor jezelf

Je zult ongetwijfeld heel wat tijd moeten doden en dan is het handig als je een tijdschrift, boek, snack of gameconsole bij hebt om je bezig te houden tijdens al dat wachten. En neem ook een tandenborstel mee: je zult hier misschien een hele tijd moeten zitten en als je je tanden kunt poetsen, voel je je meteen een pak frisser. Zie ‘Inpakken’ voor extra tips.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT