De zinloze man in de verloskamer

in de verloskamer
De verloskamer in het ziekenhuis is de plek waar de baby uiteindelijk geboren wordt. Hier beleeft de aanstaande moeder de laatste fase van haar weeën. Hier zijn alle voorzieningen om snel te kunnen ingrijpen bij problemen. En hier zijn de medici die rondom het verlosbed staan om alles te doen wat nodig is om een gezonde baby ter wereld te brengen.

Ergens tussen het kraambed, de apparaten die de hartslag en weeactiviteiten meten, de hoek met commode, weegschaal en wasvoorziening, de artsen, verplegers en het meubilair, staat de man. Alles en iedereen in deze ruimte heeft een vanzelfsprekende taak: de arts waakt over de gezondheid, de moeder baart, de verpleegster verpleegt, de apparaten meten. En de man… Ja, wat doet de man hier eigenlijk?

Geen moppen in de verloskamer

De rol van de man wordt bepaald… door zijn vrouw. Heeft zij het nodig dat hij mee-puft of haar aanmoedigt, dan puft en coacht hij. Heeft zij behoefte aan het afdeppen van haar gezicht, dan dept hij. Wil ze een slokje drinken, dan voedt hij. Wil ze geknuffeld worden, dan doet hij dat. Wil ze graag een paar moppen horen, dan… Nee, barende vrouwen hebben zelden behoefte aan een goeie grap. Maar wat als zij, net als zoveel vrouwen, in zichzelf keert, geen behoefte heeft aan geknuffel en verder niets vraagt van de man, behalve dat hij er is? Dan is de man er, en verder niks…

Hulpeloze mannen in de verloskamer

En dat is natuurlijk lastig: uren lang staan op dezelfde plek, je vrouw zien lijden en werkeloos moeten afwachten tot de baby er is. Voor veel mannen is dit ondraaglijk. Ze gaan de arts vertellen dat hun vrouw lijdt en dat er nú ingegrepen moet worden. Of ze staan doodongelukkig en hulpeloos in een hoek van de kamer, zonder dat er naar hen wordt omgekeken. In het slechtste geval vluchten naar buiten, omdat ze niet meer in de verloskamer willen zijn. Of ze gaan elk kwartier naar het toilet om de pijnlijke situatie te ontlopen.

Vertrouw de artsen

Het helpt om vooraf met elkaar te bespreken wat je kan verwachten. Wil jouw vrouw fysiek contact tijdens de hevige pijnen die bij weeën en een bevalling horen of wil ze met rust gelaten worden? Als je dat weet, weet je wat je moet doen of juist moet laten.

Ook moet je weten dat je je vrouw zult horen schreeuwen, zoals je nog nooit hoorde. Dat betekent niet dat iets mis is. Dit is een bevalling, vertrouw erop dat dit bij een bevalling hoort. En vertrouw de artsen. Zij doen niets anders dan baby’s ter wereld brengen, en dat gaat bijna altijd goed. Het commentaar van een panikerende man helpt zeker niet bij het ter wereld brengen van een gezonde baby.

En om je echt goed voor te breiden: ga mee naar de bijeenkomsten en prenatale cursus waarvoor je door de zorginstellingen wordt uitgenodigd. Daar krijg je te horen wat je kunt verwachten. Dat voorkomt teleurstellingen en afwijzingen van je vrouw. En het zorgt dat je precies weet wat je wél kunt doen tijdens de laatste uren. Ook al is dat soms bitter weinig…

1 Comment

  1. Henk

    Ik ben afgelopen maand een gelukkige papa geworden van een jongen. Ondanks dat veel vaders er altijd bij willen zijn heb ik gewoon lekker op de gang gewacht. Natuurlijk begrijp ik ook de andere keuzes, maar ik wou er liever niet bij zijn en mijn vrouw vond het niet erg.

    Uiteindelijk draait het toch allemaal om het gezond op de wereld zetten van een kleine.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT